Borstreconstructie met eigen weefsel uit het bovenbeen is effectief gebleken.

Plastisch chirurgen van het Maastricht UMC+ hebben aangetoond dat een borstreconstructie met eigen weefsel uit het bovenbeen effectief is. De in het Maastrichtse ziekenhuis ontwikkelde techniek is inmiddels bij bijna honderd vrouwen toegepast en is dan ook een uitstekend alternatief voor vrouwen die bijvoorbeeld te weinig buikweefsel hebben voor een reconstructie. In het wetenschappelijk tijdschrift Plastic and Reconstructive Surgery beschrijven de chirurgen hun bevindingen.

Vrouwen die een borstamputatie moeten ondergaan vanwege borstkanker (of de genetische aanleg ervoor) kunnen kiezen voor een reconstructie. Dat kan met een kunstmatig implantaat, maar steeds vaker wordt gekozen voor een reconstructie met eigen weefsel. Momenteel worden de beste resultaten geboekt met weefsel vanuit de buik. Dat is echter niet in alle gevallen mogelijk, omdat sommige vrouwen simpelweg een te platte buik hebben. Plastisch chirurgen van het Maastricht UMC+ hebben een succesvol alternatief bedacht. 

Chirurgische verfijning

Vanaf 2012 hebben zo’n honderd vrouwen een reconstructie ondergaan waarbij gebruik is gemaakt van weefsel uit het bovenbeen en de heup. De Maastrichtse plastisch chirurgen hebben speciaal voor deze methode een aantal chirurgische verfijningstechnieken ontwikkeld om complicaties zo veel mogelijk te beperken en een optimaal esthetisch resultaat te bewerkstelligen. Slechts in een klein aantal gevallen waren er bijwerkingen. “Maar dat is vergelijkbaar met andere typen reconstructies”, zegt plastisch chirurg Stefania Tuinder. “We tonen met onze studie aan dat we een wetenschappelijk bewezen alternatief kunnen bieden aan patiënten.”  

Eigen keuze

Inmiddels is de reconstructie vanuit het bovenbeen dan ook standaard onderdeel van het behandelaanbod. “Uiteindelijk passen wij onze technieken altijd aan de patiënt aan, en niet andersom”, zegt Tuinder. “We kijken naar de unieke kenmerken en luisteren naar de wensen van de patiënt en kiezen in overleg met haar voor een behandeling. Als het mogelijk is, proberen we ook de zenuw te behouden, zodat het gevoel in de borst op termijn gedeeltelijk terugkeert. Te allen tijde proberen we de kwaliteit van leven van vrouwen zo groot als mogelijk te maken.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Borstreconstructie uit bovenbeen bewezen succesvol
  • Datum: 18 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!