Als gemeenten en instellingen op de huidige weg doorgaan, valt te verwachten dat nog meer instellingen moeten sluiten

De locaties voor open en gesloten residentiële jeugdzorg van de Hoenderloo Groep in Gelderland gaan dicht in de loop van 2020. Dat heeft de overkoepelende organisatie Pluryn bekendgemaakt. Eerder werd bekend dat vestigingen van Juzt in Brabant gaan sluiten, sommige al op 31 december.

Pluryn geeft drie redenen voor de sluiting van de Hoenderloo-locaties. Pluryn en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd waren ontevreden over het leefklimaat en de kwaliteit van zorg op de locaties. Bovendien draaide de Hoenderloo Groep met verlies; volgens Pluryn waren de tarieven voor de specialistische zorg van de Hoenderloo Groep te laag. Als derde motief noemt Pluryn het streven om een nieuw kleinschalig en intensief aanbod te creëren voor jongeren met complexe problemen.

Juzt gaat sluiten vanwege financiële problemen. Een deel van de afnemende gemeenten had al besloten om na 31 december zorg in te kopen bij andere aanbieders. Juzt verwacht half december een plan van aanpak te hebben voor de verkoop van locaties en de overdracht van cliënten aan andere zorgaanbieders.

Volgens Tom van Yperen van het Nederlands Jeugdinstituut is de afbouw van residentiële instellingen niet alleen onvermijdelijk, maar ook gewenst. 'Al jaren is bekend dat deze vorm van jeugdzorg een negatief effect kan hebben op kinderen. Zij hebben recht op een liefdevolle, kleinschalige pedagogische omgeving waar zij kunnen gedijen. Het opzetten van andere hulpvormen vraagt niet alleen geld, maar vooral ook visie en moed van gemeenten en instellingen. Zij moeten de ombouw van de zorg gecontroleerd laten verlopen, zodat er geen kinderen tussen wal en schip vallen. De aanleiding voor het sluiten van de instellingen lijkt nu vooral financieel van aard; de ambitie om de zorg voor kinderen te verbeteren lijkt minder leidend. Als gemeenten en instellingen op de huidige weg doorgaan, valt te verwachten dat nog meer instellingen moeten sluiten zonder een goed plan. Het NJi ziet liever dat bestuurders en politici de gezamenlijke ambitie en een afgesproken route hebben om goede zorg dicht bij huis op te zetten voor kinderen en jongeren. En dat ze daarbij aansluitend op een goede manier de bestaande zorg afbouwen.'


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NJI
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Hoenderloo Groep en Juzt sluiten leefgroepen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 06 dec 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!