Bij kinderen tot 12 jaar maken de professionals zich vooral zorgen over kinderen met gedragsproblemen

Kwetsbare kinderen en jongeren worden het hardst geraakt door de coronamaatregelen. Dat is een van de conclusies van de Tijdelijke Werkgroep Sociale Impact. De werkgroep, onder voorzitterschap van Femke Halsema, maakte de afgelopen weken een analyse van de sociale gevolgen van de coronacrisis.

De werkgroep sprak voor haar verslag onder meer met professionals uit vijf gemeenten. Ook verzamelde de Associatie van Wijkteams en Sociaal Werk Nederland aanvullende informatie in tientallen gemeenten.

De werkgroep heeft ernstige zorgen over kinderen in kwetsbare gezinnen en multiprobleemgezinnen. Bekend is dat de druk op de ouder-kindrelatie toeneemt naarmate deze gezinnen te maken krijgen met meer risicofactoren. Dat kan leiden tot serieuze opvoedproblemen en zelfs kindermishandeling. Om de kansen van kinderen in deze gezinnen te vergroten, is het volgens de werkgroep belangrijk dat sociale professionals en gemeenten de ouders weten te bereiken en te ondersteunen.

Bij kinderen tot 12 jaar maken de professionals zich vooral zorgen over kinderen met gedragsproblemen bij wie de druk op het gezin leidt tot verscherping van de problematiek.

Er zijn ook zorgen over jongeren in achterstandssituaties. Zij nemen nauwelijks deel aan online onderwijs. Door de geringe ondersteuning van hun ouders verdwijnen deze leerlingen voor de school vaak onder de radar. Daarnaast komen nogal wat jongeren in financiële problemen omdat hun bijbaantjes zijn weggevallen, maar hun vaste lasten doorlopen.

Naast financiële ondersteuning en gerichte hulpverlening is volgens de werkgroep het zoveel mogelijk herstellen van pedagogische krachten in de samenleving cruciaal om de negatieve gevolgen van de coronacrisis voor kinderen en jongeren aan te pakken.

'Denk mee over anderhalvemetersamenleving'
Daarnaast adviseert de werkgroep om kinderen en jongeren uit te nodigen mee te denken over de anderhalvemetersamenleving. Het is belangrijk hen niets op te leggen, maar juist de regie over hun eigen leven en een grotere stem bij de besluitvorming over hun toekomst te geven. Het nemen van hun eigen sociale verantwoordelijkheid kan het welbevinden en de gezondheid van kinderen en jongeren bevorderen, aldus de werkgroep.

'Het is fijn en noodzakelijk dat er eindelijk aandacht is voor kinderen en jongeren, en in het bijzonder voor de meest kwetsbaren onder hen', zegt directievoorzitter Ans van de Maat van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Zij dreigden de vergeten groep te worden in de coronacrisis. In afstemming en samenspraak met verschillende jongerengroeperingen stelt het NJi alles in het werk om kinderen en jongeren hun stem te laten horen op het Binnenhof, in het gemeentehuis en op school. Met de hashtag #ikpraatmee nodigen wij kinderen en jongeren uit om mee te praten.'


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Vereniging van Nederlandse Gemeenten; Nederlands Jeugdinstituut
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Vereniging van Nederlandse Gemeenten; Nederlands Jeugdinstituut
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Kwetsbare kinderen hardst geraakt door coronacrisis
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 28 mei 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!