Beide partijen zien vanuit hun eigen verantwoordelijkheid toe op de jeugdhulp in Nederland

Op 15 maart hebben de Jeugdautoriteit (JA) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hun samenwerking bekrachtigd in een protocol. Beide partijen zien vanuit hun eigen verantwoordelijkheid toe op de jeugdhulp in Nederland. De IGJ houdt toezicht op de kwaliteit en de JA op de marktwerking van jeugdhulp. Samenwerking vergroot de slagkracht en zorgt voor zo een optimaal mogelijke taakuitoefening van IGJ en JA. Het gaat onder meer om samenwerking op het gebied van beleid, regelgeving, toezicht en informatieverstrekking.

In het protocol en de bijbehorende samenwerkingsafspraken is vastgelegd waar partijen informatie uitwisselen en werkzaamheden afstemmen. Het protocol voorkomt overlap en beperkt de belasting voor jeugdhulpaanbieders. Uitgangspunten zijn dat JA en IGJ bij de uitoefening van hun taken rekening houden met elkaars belangen en dat zij hun eigen bevoegdheden en verantwoordelijkheden behouden.

Het protocol is ondertekend door directeur JA Karel Schuurman en hoofdinspecteur IGJ Korrie Louwes. Zij zijn verheugd over de ondertekening van het protocol. Louwes: “Met deze afspraken kan het jeugdzorgveld rekenen op gecoördineerde inzet van de kant van de toezichthouders en kunnen we onze kwaliteit in het toezicht verder vergroten.”

Schuurman:  “Vanuit onze toezichthoudende rol is de samenwerking tussen IGJ en de JA essentieel voor goedwerkende en toekomstbestendige jeugdhulp. Deze medaille kent namelijk twee kanten, waarbij de IGJ toeziet op kwaliteit en de JA op de marktwerking van jeugdhulp. Een goede samenwerking vergroot de slagkracht van beide organisaties. Om dat transparant en juridisch te doen, hebben we een aantal uitgangspunten en afspraken vastgelegd in een convenant. Mooi om dat te mogen ondertekenen!”

Samenwerkprotocol JA en IGJ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Samenwerkprotocol JA en IGJ ondertekend
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 16 mrt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!