De hulp- en zorgverlening bij Aan de Hand voldoet niet aan de normen voor verantwoorde jeugdhulp en goede zorg

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Christelijk begeleidingscentrum Aan de Hand in Scharendijke een aanwijzing gegeven. Dit centrum biedt onder meer logeeropvang aan kinderen met een autisme spectrum of een psychisch aanverwante stoornis. De hulp- en zorgverlening bij Aan de Hand voldoet niet aan de normen voor verantwoorde jeugdhulp en goede zorg. De zorgaanbieder moet de tekortkomingen uiterlijk 5 december 2019 op orde hebben.

Wat is er aan de hand?
De inspectie stelt vast dat Aan de Hand tekortschiet op de thema’s uitvoering hulpverlening, veiligheid en organisatie. Dit zijn thema’s uit het zogeheten toetsingskader Verantwoorde Hulp voor Jeugd. Daarin staat waaraan jeugdzorgaanbieders moeten voldoen op het gebied van kwaliteit en veiligheid.

De inspectie vindt het zorgelijk dat de eigenaren en begeleiders onvoldoende zijn toegerust voor de complexe doelgroep van Aan de Hand. Zo zijn zij onvoldoende in staat om de veiligheidsrisico’s in te schatten. Ook zijn er geen eenduidige afspraken over het beperken van deze risicio’s. Aan de Hand beschikt al enige tijd over te weinig personeel dat bovendien onvoldoende gekwalificeerd is voor de doelgroep.

Hoe nu verder?
Een aanwijzing is een maatregel waarmee de inspectie Aan de Hand dwingt om een einde te maken aan de ernstige situatie. De inspectie volgt de naleving van de aanwijzing nauwlettend. De organisatie krijgt uiterlijk tot en met 5 december 2019 de tijd om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Aan de Hand mag geen nieuwe cliënten aannemen, totdat naar het oordeel van de inspectie de tekortkomingen zijn weggenomen.

Als de zorgaanbieder niet aan de aanwijzingen voldoet, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.

Documenten
Christelijk begeleidingscentrum Aan de Hand in Scharendijke


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aanwijzing voor Christelijk begeleidingscentrum Aan de Hand
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 22 okt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!