De onderzoekers willen meer zicht krijgen hoe de epidemie zich ontwikkelt

Om een goed en actueel beeld te krijgen van hoe het coronavirus zich in Nederland verspreidt, lanceert het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de app COVID Radar. Het LUMC verzamelt met deze app gegevens over klachten en gedrag van mensen. Hiermee willen onderzoekers meer zicht krijgen op hoe de epidemie zich ontwikkelt, wie er grotere risico’s loopt, wat het effect van social distancing is en waar en wanneer we een zorgvraag kunnen verwachten.

De gegevens worden geanalyseerd en gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en populatiegerichte beleidsadvisering. In eerste instantie zal het LUMC de gegevens gebruiken om zicht te krijgen op verspreiding en context in de eigen regio. De dataset met landelijke gegevens is daarnaast beschikbaar voor andere medische instanties en onderzoekscentra.

App toont gebruiker stand van Nederland
De gebruiker vult regelmatig, bij voorkeur dagelijks, een vragenlijst in met in totaal 15 vragen over zijn of haar gezondheid en gedrag. Vervolgens kan de gebruiker op een kaart van Nederland per postcodegebied zien wat de antwoorden van de deelnemers zijn over tijd. Er kan gefilterd worden op de verschillende symptomen waarnaar gevraagd wordt.

Verwerking van data
Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld. Deze gegevens worden veilig opgeslagen in Nederland en voor een periode van maximaal 5 jaar bewaard.

De app is beschikbaar voor iOS en Android en te downloaden via www.lumc.nl/covidradar.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: LUMC-app COVID Radar verzamelt onderzoeksdata over verspreiding van het coronavirus
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 03 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!