Het tekort voor 2020 zal uitkomen op ongeveer 550 miljoen euro, verwacht de NZa 

De kosten voor de langdurige zorg lopen dit jaar verder op. Het tekort voor 2020 zal uitkomen op ongeveer 550 miljoen euro, verwacht de Nederlandse Zorgautoriteit op basis van de cijfers waarover we in maart beschikten. Dat is hoger dan we in januari berekenden. Het verschil komt met name door de groei van het aantal cliënten dat in verpleeghuizen zwaardere zorg nodig heeft (zzp 5-7). Ook verwachten we dat er minimaal 78 miljoen euro extra nodig is om de wachtlijsten beheersbaar te houden. De coronacrisis kan daarbij nog tot extra uitgaven leiden.

Eén raming
Op verzoek van de minister van VWS berekenen we verschillende keren per jaar of het budget dat voor de langdurige zorg is gereserveerd voldoende is. In januari maakten we prognoses op basis van verschillende scenario’s. Nu komen we, op verzoek van de minister van VWS, tot één raming, waarin we ook een berekening voor de wachtlijsten meenemen.

We zien dat mensen steeds meer indicaties krijgen voor zwaardere zorg, namelijk zorgzwaartepakketten 5 tot en met 7. Dat zijn mensen die 24 uur per dag intensieve zorg nodig hebben.

Brede aanpak wachtlijsten
Daarnaast nemen sinds vorig jaar door de groeiende vraag naar langdurige zorg  de wachtlijsten toe. Om de wachtlijsten beheersbaar te houden en te zorgen dat mensen niet langer dan de afgesproken aanvaardbare tijd moeten wachten is ten minste 78 miljoen euro nodig, verwachten wij. Bij elkaar zal er dit jaar 550 miljoen euro extra nodig zijn voor de langdurige zorg.

Om de wachtlijsten aan te pakken zijn extra financiële middelen alleen niet genoeg. Dat vraagt een bredere aanpak. Deze is vastgelegd in het 'Actieplan wachtlijsten verpleeghuizen', onder regie van het ministerie van VWS. De NZa is hier ook bij betrokken.

Kosten corona
Daarnaast maken de zorgaanbieders in de langdurige zorg extra kosten vanwege de coronacrisis. Bijvoorbeeld om cliënten te isoleren of een afdeling te ontsmetten als er in een instelling corona geconstateerd wordt. Wij kunnen nu nog geen inschatting van die kosten maken.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Kosten langdurige zorg lopen verder op
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 21 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!