Een nieuwe bekostiging werd nodig geacht om beter aan te sluiten op de manier waarop de zorg wordt geleverd

De Nederlandse Zorgautoriteit adviseert op verzoek van het ministerie van VWS een nieuwe bekostiging in te voeren voor de zorg aan zintuiglijk gehandicapten en kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. Het gaat om mensen met een visuele of auditieve beperking of een beperking als gevolg van een taalontwikkelingsstoornis. Dit advies is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met zorgaanbieders, vertegenwoordigers van cliënten en zorgverzekeraars.

Een nieuwe bekostiging werd nodig geacht om beter aan te sluiten op de manier waarop de zorg wordt geleverd en het inkoopgesprek tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars te faciliteren. De NZa adviseert de voorgestelde bekostiging per 1 januari 2020 in te voeren.

Voor de cliënten betekent dit een herkenbare factuur. De bekostiging stimuleert daarnaast het leveren van doelmatige zorg aan de cliënt. Zorgverzekeraars krijgen in de nieuwe bekostiging meer inzicht in de geleverde zorg. Voor zorgaanbieders sluiten de inkomsten beter aan bij de kosten die ze maken om de zorg te kunnen leveren aan de cliënten. Wij adviseren daarnaast ook om nog verder te gaan met de ontwikkeling van kwaliteitsproducten, om te borgen dat iedere cliënt passende, doelmatige en kwalitatief goede zorg ontvangt.

Samenwerking
Om tot een nieuwe bekostiging te komen is in 2017 een traject gestart waarin intensief is samengewerkt door zorgaanbieders, zorgverzekeraars en cliëntenorganisaties. We wilden meer inzicht krijgen in welke zorg precies geleverd werd aan cliënten. Elke zorgprofessional heeft de tijd bijgehouden die hij of zij besteedde. Dat heeft geleid tot heel veel data die vervolgens samen met de zorgaanbieders, cliëntenvertegenwoordigers en de zorgverzekeraars is geïnterpreteerd, geduid en geanalyseerd.

Dit advies is tot stand gekomen door het bundelen van expertise van de zorginhoud in de sector met onze kennis over bekostiging en data-analyse. Daarvoor is veel inspanning geleverd en met toewijding gewerkt door de (vertegenwoordigers van) cliënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars. De uitkomst is een gedragen advies waarmee de sector verder kan. Wij willen alle betrokken complimenteren en bedanken voor hun toewijding en inzet.

Achtergrond
In 2015 is de zorg aan zintuiglijk gehandicapten en kinderen met een taalontwikkelingsstoornis overgeheveld vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) naar de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Op dat moment is gekozen voor een bekostiging door middel van prestaties waarvoor een uurtarief geldt. Hierdoor is het op dit moment onvoldoende duidelijk welke zorg precies is geleverd en voor zorgverzekeraars en zorgaanbieders is er onvoldoende inzicht om het goede inkoopgesprek te kunnen voeren.

Kostprijsonderzoek
Op dit moment loopt ook een kostprijsonderzoek om als basis te dienen voor tarieven bij de nieuwe zorgprestaties. Wij adviseren om dit per 1 januari 2020 in te voeren. Begin mei willen we het nieuwe beleid vaststellen zodat zorgaanbieders en zorgverzekeraars genoeg tijd hebben om de nieuwe bekostiging te implementeren.

Zie ook
Bekostiging van de zorg aan mensen met een zintuiglijke handicap per 2020


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa: Nieuwe bekostiging biedt meer inzicht in zintuiglijke zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 03 mrt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!