Het merendeel van de zorgaanbieders in de wijkverpleging maakt inmiddels gebruik van een integraal uurtarief

De Nederlandse Zorgautoriteit werkt de komende maanden aan het definitieve advies over een nieuwe bekostiging van de wijkverpleging. We zetten daarbij in op een systeem waarbij de nadruk ligt op kwaliteit en uitkomsten van zorg, in plaats van op uren geleverde zorg. De bekostiging moet aansluiten bij de ontwikkelingen in de wijkverpleging. Daarom werken we nauw samen met wetenschap en praktijk. We houden de minister, wijkverpleegkundigen, zorgaanbieders en zorgverzekeraars op de hoogte van de resultaten met een tussenrapportage.

Uitwerken bekostiging
Het merendeel van de zorgaanbieders in de wijkverpleging maakt inmiddels gebruik van een integraal uurtarief. Dat blijkt uit de evaluatie van de Beleidsregel experiment bekostiging. Het integraal maandtarief wordt nog weinig gebruikt. De zorgaanbieders die daar wel gebruik van maken ervaren meer ruimte om de zorg beter af te stemmen op de zorgvraag van de cliënt. Het experiment bevat veel vrijheid om afspraken te maken. Deze vrijheid willen wij behouden in de definitieve bekostiging. Zo kunnen zorgaanbieders en zorgverzekeraars afspraken maken over innovatie en preventie. Dat doen zij op dit moment nog in beperkte mate.

Casemix-systeem
We werken aan de ontwikkeling van cliëntprofielen. De bekostiging moet de zorg die wijkverpleegkundigen bieden in de praktijk zo goed mogelijk ondersteunen. De zorgvraag van hun cliënten staat centraal. Daarom onderzoeken wij of het mogelijk is om casemix-groepen te maken. De basis van deze groepen vormen de cliëntkenmerken die voorspellen hoeveel zorg een cliënt in een bepaalde periode nodig heeft. Samen met zorgaanbieders en zorgverzekeraars maken we de afweging of we de casemix-groepen kunnen toepassen in de bekostiging.  Op die manier willen we vergoeding van zorg voor bijvoorbeeld een maand mogelijk maken voor meer zorgaanbieders en zorgverzekeraars.

Daarnaast vinden we het belangrijk dat het veld verder werkt aan het inzichtelijk maken van kwaliteit en uitkomsten van zorg. Deze indicatoren moeten zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen ontwikkelen en in gebruik nemen. Informatie over kwaliteit van zorg is bruikbaar voor de contractering en beloning van zorg, als keuze informatie voor de cliënt en als verbeterinformatie voor zorgaanbieders.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ontwikkeling nieuwe bekostiging wijkverpleging
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 25 feb 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!