Zorgverzekeraars vinden aandacht voor de relatie tussen kwaliteit en volume essentieel

Zorgverzekeraars zien in het rapport Concentratie van complexe ingrepen kan meer dan 200 sterftegevallen vermijden van adviesbureau SiRM opnieuw een bevestiging van het belang van concentratie en het werken met volumenormen. Zorgverzekeraars vinden verdere concentratie van complexe behandelingen erg belangrijk voor hun verzekerden, omdat daarmee de kwaliteit aantoonbaar omhoog gaat. Het rapport is volgens zorgverzekeraars dan ook aanleiding om volumenormen tegen het licht te houden en zo nodig te verhogen.

SiRM onderzocht acht complexe niet-acute ingrepen in de Nederlandse ziekenhuizen, waarbij jaarlijks twaalfduizend patiënten betrokken zijn. Het gaat om een aantal oncologische aandoeningen en operaties aan de halsslagader en de buikslagader. De conclusie van SiRM is dat met verdere concentratie van complexe ingrepen dat sterfgevallen mogelijk te vermijden zijn. Dat vraagt volgens zorgverzekeraars om een zorgvuldige herijking van volumenormen door de wetenschappelijke verenigingen.

Relatie met kwaliteit
Zorgverzekeraars vinden aandacht voor de relatie tussen kwaliteit en volume essentieel. De beroepsverenigingen zijn de aangewezen partijen om onderbouwd de volumenormen voor de Nederlandse situatie vast te stellen. Een aantal wetenschappelijke verenigingen werkt al met volumenormen die zij vervolgens inzichtelijk maken in het jaarlijkse SONCOS Normeringsrapport. Zorgverzekeraars vinden dat een goede zaak.

Gezamenlijke inzet
SiRM ziet dat de normen in praktijk ook worden opgevolgd. In een aantal gevallen draagt de inkoop door zorgverzekeraars bij aan het voldoen aan de volumenorm. Beroepsverenigingen stellen de volumenormen soms op basis van nieuwe inzichten bij, eerder is gebeurd bij longkanker en prostaatkanker. Zorgverzekeraars zetten zich in om samen met zorgaanbieders te kijken naar verdere concentratie van complexe zorg.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Zorgverzekeraars Nederland
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Onderzoek toont opnieuw belang aan van concentratie en volumenormen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 03 aug 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!