Van de in totaal 50 regio’s zijn er al 44 regio’s waar zorgaanbieders voor wijkverpleging met elkaar in gesprek zijn

In 39 regio’s zijn samenwerkingsafspraken gemaakt voor de spoedzorg in de nacht. In de zomer van 2019 maakten Actiz, V&VN, ZorgthuisNL en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een gezamenlijk kader voor toekomstbestendige wijkverpleging. Daarin werd afgesproken dat er eind 2020 voor alle regio’s afspraken moeten liggen voor de acute wijkverpleging in de nacht. Begin maart blijkt uit een interne inventarisatie van zorgverzekeraars dat deze afspraken in een grote meerderheid van de regio’s al zijn gemaakt.

Van de in totaal 50 regio’s zijn er al 44 regio’s waar zorgaanbieders voor wijkverpleging met elkaar in gesprek zijn of waar al afspraken gemaakt zijn over de onplanbare nachtzorg. In 39 regio’s is het zelfs al tot concrete samenwerking gekomen. In Rotterdam bijvoorbeeld hebben ouderenzorgorganisaties Laurens, Aafje en Lelie Zorggroep een coöperatie opgericht voor de spoedzorg in weekenden, avonden en nachten. Medewerkers vanuit de deelnemende organisaties worden gedetacheerd voor deze samenwerking. Op de Zeeuwse eilanden Goeree-Overflakkee en Voorne-Rozenburg rijden in plaats van vier zorgaanbieders nog maar twee zorgaanbieders rond voor de nachtzorg. Een alarmcentrale beoordeelt de situatie en bepaalt welke wijkverpleegkundige gaat rijden. 

Minder wijkverpleegkundigen rijden rond in de wijk
Wanneer meerdere zorgaanbieders in dezelfde regio onplanbare nachtzorg aanbieden, is dat inefficiënt en leidt dit niet tot de beste zorg voor de cliënt. Voor onplanbare nachtzorg dienen er namelijk altijd professionals bereikbaar en beschikbaar te zijn, terwijl relatief weinig cliënten daadwerkelijk onverwacht nachtzorg nodig hebben. Door de forse groei van het aantal zorgaanbieders de afgelopen jaren reden er in één wijk ’s nachts vaak verschillende zorgaanbieders rond, omdat ze konden worden opgeroepen voor een spoedgeval in de nacht. Met de nieuwe afspraken is dit verleden tijd. Nu rijdt er een beperkt aantal zorgaanbieders rond in de wijk en helpen ze elkaars cliënten.

Regionale afspraken over de wijkverpleging in de nacht
In het kader voor toekomstbestendige wijkverpleging is vastgelegd dat iedere regio eigen afspraken maakt over de acute verpleegkundige nachtzorg. Zorgaanbieders komen samen tot oplossingen. Op deze manier wordt er rekening gehouden met wensen en verschillen in de regio. Per regio zijn er daarom ook verschillen in bekostiging, aantal aanbieders en andere randvoorwaarden. Alle afspraken voor de onplanbare nachtzorg hebben één ding gemeen; ze zijn allemaal efficiënter.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Acute verpleegkundige nachtzorg in meerderheid regio’s al geregeld
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers
  • Datum: 03 mrt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!