Deze arts is verantwoordelijk voor de kwaliteit en zorgvuldigheid van het testen

De afgelopen dagen verschijnen er in het hele land testlocaties waar een snelle test gedaan kan worden op het coronavirus. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vindt het zeer belangrijk dat er bij deze niet-GGD testlocaties een (bedrijfs)arts medisch inhoudelijk betrokken is. Deze arts is verantwoordelijk voor de kwaliteit en zorgvuldigheid van het testen.

De commerciële teststraten ontlasten de GGD-testlocaties omdat zij een snelle voor-screening kunnen doen of mensen op het moment van testen positief zijn op het coronavirus. Dit draagt bij aan het bestrijden van de huidige pandemie. Na een positieve test moeten mensen zich altijd melden bij de GGD voor een aanvullende PCR-test. Alleen met een PCR-test kan met zekerheid vastgesteld worden of iemand het virus bij zich draagt. Voor mensen die na zo’n sneltest een negatieve testuitslag krijgen, blijft het belangrijk dat zij bij klachten thuis blijven en zich aan de RIVM-voorschriften houden.

Zorgprofessional
Een test voor het coronavirus moet altijd worden afgenomen door een zorgprofessional, en de gebruikte test moet van goede kwaliteit en betrouwbaar zijn. Op dat laatste kun je vertrouwen als de test een CE-markering heeft. Door de enorme groei aan niet-GGD testlocaties bestaat het risico dat er nu ook sneltesten worden gebruikt die niet betrouwbaar zijn, of partijen op de markt komen die zich niet aan de voorschriften houden. De IGJ vindt daarom de betrokkenheid van een arts met een BIG-registratie zeer belangrijk. Deze arts is daarmee medisch inhoudelijk verantwoordelijk voor het goed afnemen van de testen, het duiden van de testuitslag en het doorgeven van positief geteste personen naar de GGD.

Controleer
Als klant kun je er niet automatisch vanuit gaan dat alle niet-GGD testlocaties betrouwbaar zijn. Informeer je zelf goed, onder meer via de website van de testaanbieder, en controleer of er een arts betrokken is, de testen CE-gemarkeerd zijn en een zorgprofessional de testen uitvoert.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: IGJ wil medische betrokkenheid arts bij niet-GGD testlocatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 22 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!