Op basis van de geleerde lessen van de eerste corona-golf wil de sector zich vooral richten op (lokaal) maatwerk

De Handreikingen Bezoek en logeren en Dagbesteding zijn aangepast, mede door de nieuwe maatregelen die het kabinet op 13 oktober 2020 heeft afgekondigd om het coronavirus in te dammen.

Afgelopen zomer concludeerde de gehandicaptensector dat ze met een nieuwe corona-golf niet nogmaals een collectieve stop van bezoek, logeren en dagbesteding wilt. Op basis van de geleerde lessen van de eerste corona-golf wil de sector zich vooral richten op (lokaal) maatwerk; op basis van geldende maatregelen, mate van ernst van de situatie per regio en de situatie op de locatie. Daarnaast moet er veel beter worden afgestemd met alle betrokkenen (cliënten, verwanten/naasten en professionals). Ook uit onderzoek van Ieder(in) en signalen die ons bereiken uit de achterban, blijkt dat dit nog veel beter kan.

Onderscheid op vijf risiconiveaus
De aangepaste handreikingen maken middels een ‘routekaart’ onderscheid op vijf verschillende risiconiveaus: waakzaam, zorgelijk, ernstig, zeer ernstig en een Lock down. Elk niveau heeft een eigen pakket aan maatregelen. Welk risiconiveau geldt en welke (aanvullende) maatregelen, wordt op regionaal/lokaal niveau bekeken. Voor alle niveaus geldt vanaf nu dat een mondkapje wordt gedragen in publieke binnenruimtes en werk bij mensen thuis, tenzij het echt niet anders kan.

Betrekken cliënten en verwanten
De handreikingen benadrukken nog eens extra dat cliënten en/of verwanten betrokken moeten worden bij te nemen maatregelen. Daarbij moet een goede afweging worden gemaakt tussen veiligheid en kwaliteit van leven. Zo wordt maatwerk mogelijk en ontstaat er meer draagvlak voor maatregelen. Bij bezoek en logeren is toegevoegd dat het dan niet alleen om functionele afwegingen gaat, maar ook over (gezamenlijke) morele en ethische afwegingen.

Wet zorg en dwang
Ieder(in) ziet nog een aantal belangrijke aanvullingen in de geactualiseerde Handreiking Bezoek en logeren. Zo mag een mantelzorger en één naaste altijd op bezoek blijven komen, ongeacht besmettingsgraad in de regio of op locatie. Afhankelijk van de grootte van de ruimten, mag bezoek ook plaatsvinden in algemene ruimten. Daarnaast is een nadrukkelijke verwijzing toegevoegd naar de Wet zorg en dwang (Wzd), als er op individuele basis sprake is van het beperken van en/of aan bezoek van naasten en de cliënt verzet zich daartegen. Dan dient het stappenplan conform de Wzd te worden doorlopen.

Lees hieronder de geactualiseerde Handreiking Bezoek en Logeren en de Handreiking Dagbesteding in de gehandicaptenzorg.

Handreiking Bezoek en logeren 28-10-20
Handreiking Dagbesteding 30-10-20


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Ieder(in)
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Handreikingen Bezoek en logeren en Dagbesteding geactualiseerd
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 05 nov 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!