Ieder(in) mist concrete maatregelen die nodig zijn om het VN-verdrag echt waar te maken
In de miljoenennota, die vorige week is gepresenteerd door het kabinet, wordt op een aantal plaatsen verwezen naar het VN-verdrag handicap. Ieder(in) mist echter wel concrete maatregelen die nodig zijn om het VN-verdrag echt waar te maken. Zo is er bijvoorbeeld onvoldoende aandacht voor wonen voor mensen met een beperking. Hieronder een aantal punten die Ieder(in) mist in de plannen.
Zelf kiezen waar je woont en met wie
De komende jaren wordt fors geïnvesteerd in een vernieuwing en verduurzaming van woningen. Ook wil het kabinet dat er meer aangepaste woningen en woonvormen komen. Ieder(in) vindt het belangrijk dat de plannen zich niet (zoals nu het geval is) alleen richten op ouderen, maar juist ook op de ruim 2 miljoen mensen met een beperking. Ook zij willen, net als iedereen, zelf kunnen kiezen waar zij wonen en met wie zij wonen.
Toegankelijk bouwen in het Actieplan Bouw
In 2019 voert het kabinet het Actieplan Bouw uit dat gezamenlijk met de bouwsector, cliëntorganisaties en mensen met een beperking is opgezet om de toegankelijkheid van gebouwen (waaronder woningen) voor mensen met een beperking te verbeteren. Er komen eenduidige richtlijnen voor toegankelijk (ver)bouwen, met het doel om partijen concrete handvatten te bieden voor de vraag wanneer gebouwen voldoende toegankelijk zijn en welke maatregelen zij daartoe kunnen nemen. Ook gaat de regering onderzoeken of knelpunten in de praktijk moeten leiden tot aanvullende eisen in het Bouwbesluit. Een kwetsbaar punt in het actieplan is dat het gaat om vrijwillige afspraken. De partijen aan tafel zijn van goede wil maar of dat in de praktijk voldoende is, moet blijken.
Zelfstandig communiceren met de overheid
Als je met de overheid wilt communiceren, dan gebeurt dat steeds vaker digitaal. Het kabinet heeft een ambitieuze digitaliseringsagenda waarin ook aandacht is voor de mensen die niet mee kunnen komen en minder digitaal vaardig zijn. De oplossingen die het kabinet voorstelt voor deze groep, richten zich echter vooral op het digitaal vaardig maken van mensen en de mogelijkheden van anderen om voor hen (bijvoorbeeld via machtiging) met de overheid te communiceren. Volgens Ieder(in) zijn deze mensen niet geholpen met deze oplossingen. Daarmee laat je ruim 2,5 miljoen mensen in Nederland buiten beschouwing die juist zelfstandig mee willen doen. Voor deze groep moeten alternatieven, zoals bijvoorbeeld brief of telefoon, behouden blijven om te kunnen communiceren met de overheid.
Hoe gaat het kabinet werk maken van inclusiever onderwijs?
Het kabinet kiest er voor om extra te investeren in het voor- en vroegschoolse onderwijs, in de salarissen van leraren en in het verlagen van de werkdruk in het primair onderwijs. Ieder(in) mist in de plannen echter hoe het kabinet werk gaat maken van de ambitie uit het VN-verdrag om stap voor stap toe te werken naar inclusiever onderwijs. Samen opgroeien en leren op school stelt kinderen en jongeren met een beperking in staat om nu én straks mee te doen in onze samenleving.
Help mensen met een arbeidsbeperking aan het werk
Het kabinet ziet af van invoering van loondispensatie in de Participatiewet. Dat is goed nieuws! Het doel van het kabinet blijft ongewijzigd: meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk. Daartoe zet het kabinet in op een breed offensief voor vereenvoudiging van loonkostensubsidie en meer werk voor mensen met een arbeidsbeperking. Ieder(in) heeft in een overleg bij de staatssecretaris aangegeven dat volwaardig werknemerschap het uitgangspunt is voor mensen met een beperking. Daarnaast stelt het kabinet een onafhankelijke commissie aan die zal onderzoeken of ons huidige stelsel nog aansluit op de arbeidsmarkt van nu en de toekomst. Ieder(in) vindt het belangrijk dat hierbij ook inclusie op de arbeidsmarkt wordt meegenomen.