William Schrikker Stichting voldoet aan alle onderdelen van de aanwijzing

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de aanwijzing voor de William Schrikker Stichting beëindigd. De William Schrikker Stichting is een gecertificeerde instelling die in heel Nederland jeugdbeschermingsmaatregelen over kinderen uitvoert. Dit gaat om kwetsbare jeugdigen waarvan de (kinder)rechter vaststelt dat het niet goed met ze gaat doordat ze bijvoorbeeld verwaarloosd of mishandeld worden. De inspectie vond de kwaliteit van de uitvoering van de kinderbeschermingsmaatregelen onvoldoende. De Raad van Bestuur van de William Schrikker Stichting heeft gestuurd op de nodige kwaliteitsverbetering. Hierdoor hebben jeugdzorgwerkers nu onder andere meer zicht op de veiligheid van de jeugdigen en zijn verbetermaatregelen doorgevoerd.

Dit is er aan de hand
In januari 2020 concludeerde de inspectie na een langdurig toezichttraject dat de stappen die de William Schrikker Stichting tot dan toe had genomen, onvoldoende waren om de zorgen van de inspectie weg te nemen. De inspectie gaf de organisatie een aanwijzing. Met een aanwijzing kan de inspectie een organisatie verplichten maatregelen te nemen om de zorg te verbeteren. De inspectie eiste van de William Schrikker Stichting dat zij de opvoedsituatie en de veiligheid van alle jeugdigen over wie zij een kinderbeschermingsmaatregel uitvoert in beeld hebben en hierop - waar nodig – handelen. Daarnaast moest de William Schrikker Stichting laten zien welke verbetermaatregelen zij treft om de kwaliteit van de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen te verbeteren en hoe deze worden geïmplementeerd.

Beëindiging aanwijzing
De aanwijzing bestond uit drie onderdelen. In juni 2020 concludeerde de inspectie dat de William Schrikker Stichting voldeed aan het eerste onderdeel van de aanwijzing. Zo hadden ze onder andere een volledig beeld van de opvoedsituatie en veiligheid van elke jeugdige van 0 tot 4 jaar over wie een kinderbeschermingsmaatregel is uitgesproken.

Op het moment van het toezicht in oktober 2020 voldeed de William Schrikker Stichting ook aan het tweede en derde onderdeel van de aanwijzing. De William Schrikker Stichting heeft veel tijd en energie gestoken in het doorvoeren van verbeteringen. Zo was er op het moment van het toezicht ook volledig zicht op de jeugdigen van 4 jaar en ouder en wanneer er acute veiligheidsrisico’s werden vastgesteld, zijn er direct passende maatregelen getroffen. Daarnaast heeft de William Schrikker Stichting laten zien welke verbetermaatregelen zijn doorgevoerd en hoe deze worden geïmplementeerd.

Hoe nu verder?
De William Schrikker Stichting voldoet op dit moment aan de vereisten uit de aanwijzing. Hiermee is het handhavingstraject tot een einde gekomen. De inspectie heeft een aantal aandachtspunten meegegeven om ervoor te zorgen dat de op dit moment bereikte kwaliteitsverbetering ook in de toekomst is geborgd. De inspectie vertrouwt er op dat de William Schrikker Stichting de in gang gezette verbeteringen verder doorvoert en bestendigt. Om de voortgang hiervan te monitoren zal de inspectie dit proces, samen met de inspectie Justitie en Veiligheid volgen.

Publicaties
Rapportbrief einde tweede en derde onderdeel aanwijzing WSS JBJR
Zakelijke weergave Beëindiging aanwijzing William Schrikker Stichting


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: William Schrikker Stichting Jeugdbescherming voldoet aan aanwijzing van de inspectie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 25 nov 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!