De aanwijzing voor Midgaard bestond uit twee delen. Het eerste deel van de aanwijzing is al eerder beëindigd

De aanwijzing die Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) aan Horizon Jeugdzorg en Onderwijs, locatie Midgaard, in Den Haag heeft gegeven is beëindigd.  Midgaard heeft een verbetertraject in gang gezet, waarbij de meest urgente verbeteringen inmiddels zijn doorgevoerd. Daarom mag de jeugdhulpaanbieder die plek heeft voor 36 jeugdigen nu ook weer nieuwe cliënten aannemen. De aanwijzing voor Midgaard bestond uit twee delen. Het eerste deel van de aanwijzing is al eerder beëindigd.

Wat is er veranderd?
De inspectie heeft vastgesteld dat Midgaard passende hulp biedt aan de jeugdigen die momenteel op de locatie verblijven. Zo slaagt de zorgaanbieder er in om voldoende personeel in te zetten en is het behandelaanbod toereikend. Midgaard heeft voor alle jeugdigen een (voorlopig) perspectiefplan opgesteld. Jeugdigen krijgen begeleiding en behandeling die geïndiceerd is, of deze hulp is aangevraagd. Midgaard heeft een opnameprotocol opgesteld, zodat in de toekomst alleen jeugdigen worden opgenomen aan wie Midgaard passende hulp kan bieden.

De jeugdhulporganisatie heeft twee groepen gesloten en beschikt daarmee over voldoende personeel voor de vier overige groepen. Door de ruime personeelsbezetting ontvangen medewerkers met minder opleiding en/of ervaring voldoende coaching en ondersteuning bij het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden. Jeugdigen benoemen dat medewerkers tijd en aandacht voor ze hebben.

Het management heeft zich ingespannen om de relatie met ketenpartners en gemeenten te verbeteren. Midgaard heeft er door een grondige verbouwing voor gezorgd dat het pand veilig is voor de jeugdigen die er verblijven. Zij hebben een plan opgesteld dat ervoor moet zorgen dat de veiligheid van het pand structureel op orde blijft.

Wat was er aan de hand?
Uit het inspectieonderzoek, dat plaatsvond op 12 maart 2020, bleek dat de hulpverlening bij Midgaard niet voldeed aan de Jeugdwet en de geldende normen. Met name de onveiligheid van het gebouw en het gebrek aan toezicht op de jeugdigen in de nacht vond de inspectie  buitengewoon zorgelijk. Verder was er sprake van een tekort aan voldoende toegerust personeel om de veelal zeer complexe doelgroep passende hulp te bieden. Met een aanwijzing verplichtte de inspectie de zorgaanbieder de zorg te verbeteren. De inspectie zal de komende tijd het verbetertraject nauwlettend blijven volgen.

Documenten
Einde aanwijzing voor Horizon Jeugdzorg en Onderwijs, locatie Midgaard


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Tweede deel aanwijzing voor Horizon Jeugdzorg en Onderwijs, locatie Midgaard, beëindigd
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 09 jul 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!