Zolang de aanwijzing loopt mag Olympia niet méér cliënten hebben dat zij eind februari had

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Thuiszorg Olympia b.v. een aanwijzing gegeven. Olympia levert thuiszorg in Eindhoven en omgeving. Er zijn risico’s voor de kwaliteit en de veiligheid van de zorg. In de aanwijzing staat dat Olympia structurele tekortkomingen moet oplossen. Zolang de aanwijzing loopt mag Olympia niet méér cliënten hebben dat zij eind februari had. 

Dit is er aan de hand
Ook in 2019 legde de inspectie een aanwijzing op aan Olympia. Die werd in september 2020 beëindigd omdat Olympia tekortkomingen had weggenomen. Maar tijdens een inspectiebezoek in december 2020 zag de inspectie opnieuw tekortkomingen op verschillende gebieden:

  • Cliënt centraal; Olympia houdt niet altijd rekening met de wensen van cliënten, hun inspraak in hun zorgplan is niet duidelijk.
  • Integrale zorg; verschillende zorgverleners verlenen niet dezelfde zorg bij dezelfde cliënt. Dossiers zijn niet actueel of volledig.
  • Veilige zorg; de bestuurder heeft geen inzicht in de bevoegdheden en bekwaamheden van de zorgverleners, die als zzp’ers voor Olympia werken. Zorgverleners gebruiken persoonlijke beschermingsmiddelen tegen het coronavirus niet op de goede manier en krijgen hierin geen training. Ze zijn ook niet op de hoogte van werkmethoden die zij moeten gebruiken om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
  • Professionele autonomie wijkverpleegkundigen; de twee wijkverpleegkundigen die Olympia heeft ingeschakeld, werken niet aan het bevorderen van de kwaliteit van de zorg.
  • Sturen op kwaliteit en veiligheid; er is gebrek aan controlemechanismen op het gebied van kwaliteit en veiligheid van zorg. Daardoor zijn risico’s niet in beeld. Olympia heeft geen systeem om verbeteringen vast te houden en om te leren van incidenten.

Hoe nu verder?
Olympia moet uiterlijk op 24 augustus 2021 de tekortkomingen opgelost hebben. Daarvoor moet Olympia uiterlijk 24 maart een plan van aanpak inleveren. Zolang de aanwijzing loopt mag Olympia niet méér cliënten hebben dat zij eind februari had.

Een aanwijzing is een maatregel waarmee de inspectie een zorgaanbieder verplicht om de zorg te verbeteren. Als Olympia niet aan de aanwijzing voldoet, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen om verbeteringen af te dwingen.

Documenten
Thuiszorg Olympia B.V. Eindhoven Aanwijzing februari 2021
Thuiszorg Olympia B.V. Eindhoven december 2020

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : IGJ
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2021/03/04/aanwijzing-voor-thuiszorg-olympia-in-eindhoven
Originele titel: Aanwijzing voor Thuiszorg Olympia in Eindhoven
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2021-03-05


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com