Dit blijkt uit de wekelijkse rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

De druk op de reguliere ziekenhuiszorg is nog steeds hoog, maar lijkt op onderdelen te stabiliseren. Deze week zijn er net iets meer operatiekamers in gebruik dan vorige week. Vorige week was dit landelijk gemiddeld 42% minder dan gebruikelijk, deze week is dit 41%. 28 ziekenhuizen geven aan de kritieke planbare zorg (zoals kankerbehandelingen) niet meer volledig volgens planning te kunnen leveren. Vorige week maandag waren dit er 26.

Negen van deze ziekenhuizen (evenveel als vorige week) kunnen een deel van deze zorg niet meer binnen de vereiste zes weken verlenen. Dit wil niet zeggen dat patiënten ook daadwerkelijk gezondheidsschade oplopen. Het kan zijn dat andere zorginstellingen de zorg overnemen. Het percentage ziekenhuizen dat geen planbare zorg (zoals knie- heup- en staaroperaties) kan leveren is iets gestegen (van 35% naar 38%). De overige ziekenhuizen leveren deze zorg deels. De (semi-)acute zorg kan nog steeds altijd overal worden geleverd. Dit blijkt uit de wekelijkse rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Verwijzingen
In week 18 hebben huisartsen 103 duizend patiënten verwezen naar de ziekenhuizen. Dit aantal verwijzingen is vergelijkbaar met 2019 en lager dan verwacht (zonder Covid). Er waren ongeveer 7.400 verwijzingen naar de ggz. Dit is vergelijkbaar met het aantal verwijzingen in de week hiervoor en hoger dan verwacht zonder Covid.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Druk op ziekenhuizen onverminderd hoog
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 12 mei 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!