Alzheimer Nederland doet in de Focusbrief dementie 2018 tien voorstellen om de zorg en ondersteuning thuis te verbeteren voor mensen met dementie.

Alzheimer Nederland overhandigt Petitie Focusbrief dementie 2018 aan Tweede Kamer

Alzheimer Nederland doet in de Focusbrief dementie 2018 tien voorstellen om de zorg en ondersteuning thuis te verbeteren voor mensen met dementie. Passende dagactiviteiten voor mensen met dementie, betere en tijdige beschikbaarheid van mantelzorgondersteuning en respijtzorg én het voorkomen van de zorgval. Dit zijn drie van de tien voorstellen die op korte termijn nodig zijn om langer thuis wonen echt mogelijk te maken. Te vaak vallen mensen nu nog tussen wal en schip door gebrek aan aansluiting tussen zorgvraag en –aanbod. De Focusbrief dementie 2018 van Alzheimer Nederland is op 13 maart in ontvangst genomen door de Tweede Kamercommissie VWS en wordt op 15 maart aangeboden aan voorzitter Van Zanen van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG).

Tussen wal en schip

De langdurige zorg is ruim drie jaar geleden hervormd, maar er zijn nog te veel knelpunten. Recente rapportages van NIVEL en het SCP laten zien dat mensen met dementie tussen wal en schip vallen als het gaat om zorg en ondersteuning thuis vanuit de wijkverpleging en de Wmo. Gemeenten worstelen met de toepassing van de Wmo. Het zorgaanbod sluit niet goed aan op de ondersteuningsbehoefte en activiteiten in de wijk bieden te weinig structuur. Daarnaast veroorzaakt de overgang van de Wmo naar de Wet langdurige zorg (Wlz) bij veel mensen met dementie een zorgval: zij krijgen een fors verminderd aantal uren zorg terwijl ze er juist meer nodig hebben. Gemeenten doen er daarom verstandig aan goed te overleggen met het sociaal wijkteam en de casemanager dementie en niet te snel door te verwijzen naar de Wlz. Meer in het algemeen blijft het wenselijk dat de toegang tot casemanagement via de zorgverzekeraar soepeler gaat verlopen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : Alzheimer Nederland
  • Bron bij dit artikel: : Alzheimer Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 13 mrt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!