Ouderen die wachten op een plaats in het verpleeghuis krijgen minder hulp terwijl ze juist meer hulp nodig hebben
Ouderen met dementie die thuis wonen en op een gegeven moment meer zorg nodig hebben, krijgen door de overheveling van de ene naar de andere zorgwet soms minder hulp, terwijl de kosten ook nog eens stijgen.
Uitermate onwenselijk
KBO-PCOB vindt deze gang van zaken uitermate onwenselijk. Directeur Manon Vanderkaa: “Ik ben geschrokken van dit vreselijke bericht. Zeker als je bedenkt dat in veel van deze situaties ook overbelaste mantelzorgers een harde klap krijgen. En het water stond hun al aan de lippen door de verslechterende situatie thuis”.
Tussen wal en het schip
Als ouderen met dementie meer zorg nodig hebben en het thuis niet meer gaat, krijgen ze te maken met een wachtlijst voor het verpleeghuis. Ook kan het zijn dat ze verpleeghuiszorg thuis geleverd krijgen. Ze komen dan vanuit de Wmo en de Zorgverzekeringswet – voor wijkverpleging – terecht in de Wet langdurige zorg (Wlz). Uit het onderzoek van De Monitor blijkt dat bij de overgang naar die wet mensen minder zorg krijgen en voor de zorg een hogere eigen bijdragen moeten betalen.
Minder zorg, meer kosten
In een enquête die ingevuld is door 360 casemanagers dementie geeft ruim 68% aan dat de overgang naar de verpleeghuiszorg problematisch verloopt. Casemanagers dementie zijn de regelaars in de zorg die erop toezien dat ouderen met dementie de juiste hulp krijgen. Volgens hen moeten mensen gemiddeld 5 uur zorg per week inleveren als ze onder de Wet Langdurige zorg vallen, maar nog wel thuis wonen en daar hun zorg krijgen. Dat houdt dus in dat ze 5 uur minder te verdelen hebben over de verpleging, huishoudelijke hulp en hun dagbesteding, terwijl ze ondertussen moeten wachten op een plek in een verpleeghuis. Hoeveel mensen precies minder zorg krijgen is lastig te bepalen, maar in de uitzending is sprake van 4000 tot 5000 mensen per jaar.
KBO-PCOB dringt aan op de hoogste prioriteit bij het oplossen van dit probleem. Deze ‘zorgval’ moet heel snel aan kant. Wellicht kan de geleverde zorg uit de Wmo en de Zorgverzekeringswet gewoon doorgaan, maar wel vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) betaald worden, zodat de zorgbehoevende oudere geen last heeft van de verschillende betaalsystemen. Eerst mensen dan systemen!