Ondersteuning van zorgprofessionals mag niet uitblijven

Er is mogelijk fraude met subsidies voor coronabanen in de zorg ontdekt. Dat blijkt uit opvallende geldstromen die de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft gesignaleerd tussen organisaties die met elkaar verbonden waren. Als er daadwerkelijk is gefraudeerd, is dat volgens NU’91 schandalig. Maar voor ons is het bovendien belangrijk dat zorgmedewerkers er niet de dupe van worden.

Nadat bekend werd dat er mogelijk fraude gepleegd is, besloot Minister Conny Helder (langdurige zorg) de subsidie tijdelijk uit te stellen tot er meer bekend is. Dat de subsidie tot nader onderzoek wordt uitgesteld begrijpen we. Dit betekent echter niet dat ondersteuning van zorgprofessionals uit mag blijven. Zeker niet nu de druk op de zorg weer toeneemt en we iedere zorgmedewerker hard nodig hebben.

Om welke subsidie gaat het precies?
Het gaat om potentiële fraude met de COZO, de Subsidieregeling Coronabanen in de zorg. Coronabanen zijn tijdelijke, ondersteunende functies die in het leven zijn geroepen om het zorgpersoneel te ontlasten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan gastheren- of vrouwen. Omdat veel zorgaanbieders deze loonkosten niet kunnen betalen, heeft de overheid de uitbetaling tijdelijk op zich genomen. Daarbovenop zit een opslag van twintig procent begeleidingskosten. Vorig jaar is er bijna 84 miljoen euro aan subsidie verdeeld onder 513 zorgaanbieders. Dit heeft 7342 coronabanen gecreeërd. Als blijkt dat er echt gefraudeerd is, kan het bedrag oplopen tot maximaal 11 miljoen euro. NU’91 wil dat er grondig naar deze situatie gekeken wordt.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NU’91
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NU’91
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorgmedewerkers mogen niet de dupe worden van mogelijke subsidiefraude
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 09 feb 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!