In Nederland coördineren het Radboudumc en UMC Utrecht het onderzoek, waaraan 4000 zorgmedewerkers op 13 locaties kunnen meedoen

Een onderzoek in Australië naar de mogelijke bescherming van het BCG-vaccin tegen corona wordt daar de komende weken verder uitgebreid dankzij 6 miljoen euro subsidie van de Bill & Melinda Gates Foundation. Met die subsidie wordt het onderzoek ook uitgebreid naar Nederland en Spanje. In Nederland coördineren het Radboudumc en UMC Utrecht het onderzoek, waaraan 4000 zorgmedewerkers op 13 locaties kunnen meedoen. 

De afgelopen maanden werden in Nederland twee onderzoeken gestart naar de mogelijk beschermende werking van het BCG-vaccin tegen het corona-virus. Aan het eerste onderzoek doen 1500 zorgmedewerkers mee. Aan het tweede onderzoek kunnen in totaal 1600 zestigplussers deelnemen. In die periode werd ook in Australië een groot onderzoek (BRACE-trial) opgezet naar het beschermende effect van het BCG-vaccin tegen corona. Het aantal deelnemers aan dat onderzoek kan met de subsidie van de Bill & Melinda Gates Foundation nu worden uitgebreid van 4000 naar 6000 zorgmedewerkers. In combinatie met Nederland en Spanje komt het aantal daarmee op 10.000 deelnemers aan het onderzoek.

Gates Foundation
Het onderzoek in Australië is opgezet door hoogleraar Nigel Curtis, arts-onderzoeker in het Murdoch Children’s Research Institute in Melbourne. “Met steun van de Gates Foundation kan het BRACE-onderzoek nu snel worden uitgebreid in Australië en bovendien ook internationaal worden uitgerold door deelname van Spanje en Nederland”, zegt Curtis.

“Het is mooi dat we in deze crisistijd nu samen dit internationale BCG-onderzoek kunnen uitvoeren”, zegt Marc Bonten, hoogleraar Moleculaire epidemiologie van infectieziekten in het UMC Utrecht. “Het onderzoek helpt enorm bij het vaststellen of BCG daadwerkelijk de symptomen van een corona-infectie vermindert en de kansen op een infectie verkleint.”

Meer mensen, eerder resultaten
Ook Mihai Netea, hoogleraar in het Radboudumc, is blij met het internationale onderzoek dat door deze subsidie is mogelijk gemaakt. “We onderzoeken in het Radboudumc al zo’n tien jaar de ‘bijwerkingen’ van het BCG-vaccin”, zegt hij. “Want het vaccin beschermt niet alleen tegen tuberculose. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat het ook een bredere bescherming tegen andere infectieziekten kan oproepen. Of het ook bescherming biedt tegen corona moeten deze BCG-studies uitwijzen. Hoe meer mensen aan het onderzoek meedoen, hoe eerder we resultaten kunnen verwachten.”

Het BCG-vaccin is ontwikkeld als bescherming tegen tuberculose en is dus niet direct tegen het coronavirus gericht. Het vaccin lijkt, naast de bescherming tegen tuberculose, ook de afweer (tijdelijk) een boost te geven. Mogelijk biedt deze oppepper extra bescherming tegen een infectie met het coronavirus, waardoor minder mensen last krijgen van het virus en een infectie ook milder verloopt. Het BCG vaccin wordt jaarlijks aan meer dan 130 miljoen baby’s toegediend.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 6 miljoen euro voor internationaal BCG-onderzoek bij 10.000 zorgmedewerkers
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 04 mei 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!