In februari ontving het ministerie van VWS signalen dat er mogelijk misbruik was gemaakt van de regeling

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start de subsidieregeling Coronabanen in de Zorg (COZO) opnieuw op. Naar verwachting worden de nieuwe subsidieregels eind juni gepubliceerd. Vanaf dan kunnen zorgorganisaties weer aanspraak maken op COZO voor 2022. Begin februari werd de verlenging van deze regeling voor 2022 tijdelijk opgeschort na signalen van mogelijk oneigenlijk gebruik van de regeling. Om het risico op oneigenlijk gebruik of misbruik van de verlenging zoveel mogelijk te beperken worden extra maatregelen genomen bij de COZO voor 2022. 

In februari ontving het ministerie van VWS signalen dat er mogelijk misbruik was gemaakt van de regeling, waarop minister voor Langdurige Zorg en Sport Conny Helder besloot de regeling tijdelijk op te schorten. Er is inmiddels inzicht in de kwetsbaarheden van COZO voor 2021. Daardoor kunnen extra maatregelen worden getroffen om COZO voor 2022 verantwoord vorm te geven. Daarom heeft minister Helder besloten de regeling weer op te starten. 

Extra maatregelen
Er worden verschillende extra beheersmaatregelen genomen. Zo zullen zorgaanbieders moeten voldoen aan extra waarborgen voor authenticiteit, wordt niet direct het gehele bedrag als voorschot uitgekeerd aan zorgaanbieders en zullen detacheerders lid moeten zijn van een brancheorganisatie en beschikken over een kwaliteitskeurmerk. Ook wordt niet langer een steekproef gehouden bij subsidieaanvragen tot 125.000 euro, maar worden al die aanvragen gecontroleerd. Bovendien wordt de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I) gerechtigd om nadere stukken op te vragen en onderzoek te doen bij de aanvrager. Met deze maatregelen wil minister Helder misbruikrisico’s verkleinen en de financiële impact van eventueel misbruik verkleinen. 

Signalen over COZO 2021
Op dit moment loopt het onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) en het Openbaar Ministerie (OM) signalen over misbruik en oneigenlijk gebruik nog door. Of er daadwerkelijk sprake is van onregelmatigheden is op dit moment niet vastgesteld. Betaalde voorschotten kunnen daarom op dit moment nog niet teruggevorderd worden. 

Het Openbaar Ministerie besluit of de feiten voldoende aanleiding geven tot strafrechtelijk onderzoek. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is gevraagd de signalen nader te onderzoeken, waarbij zij ook oordeelt over interventiemogelijkheden bij zorgaanbieders. 

Coronabanen in de zorg
Coronabanen in de zorg zijn tijdelijke banen in de zorg in ondersteunende functies. Door deze coronabanen worden zorgmedewerkers ontlast bij de buitengewoon hoge zorgvraag, uitval van collega’s en overbelasting en inhaalzorg door corona. De subsidieregeling COZO financiert de volledige loonkosten en daarnaast een opslag voor de begeleiding van deze banen. In 2021 werd voor bijna € 84 miljoen aan subsidie verleend vanuit de regeling aan 513 zorgaanbieders voor 7342 coronabanen. Zorgorganisaties kunnen met de verlenging van COZO voor 2022 aanspraak maken op subsidie voor coronabanen voor de periode tussen 1 januari 2022 en 30 juni 2022.

Openstelling
De subsidieregeling wordt opnieuw ingericht met extra maatregelen. Vervolgens wordt de regeling voorgelegd aan het Adviescollege Toetsing Regeldruk. Zodra dit plaatsgevonden heeft wordt de regeling weer opengesteld en worden eerdere aanvragers van de COZO geïnformeerd door uitvoeringsorganisatie DUS-I


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Rijksoverheid
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Rijksoverheid
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Subsidieregeling Coronabanen in de Zorg 2022 opnieuw opgestart
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 20 apr 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!