Nederland heeft een hoogontwikkelde farmaceutische sector met baanbrekende wetenschappelijke kennis

Het Nationaal Groeifonds heeft op 12 juli bekendgemaakt dat PharmaNL aan alle voorwaarden voldoet om de voorwaardelijke toekenning van 78,8 miljoen euro om te zetten in een definitieve toekenning. Het consortium heeft als doel de Nederlandse farmaceutische sector te versterken. PharmaNL wil de infrastructuur opzetten die nodig is voor de ontwikkeling van innovatieve therapieën en technologieën voor de productie van geneesmiddelen.

Nederland heeft een hoogontwikkelde farmaceutische sector met baanbrekende wetenschappelijke kennis. PharmaNL is een nationaal publiek-privaat consortium dat het volledige economische en maatschappelijke potentieel van de Nederlandse farmaceutische waardeketen wil ontsluiten. Het consortium bestaat uit een aantal belangrijke partners, zoals het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Universiteit Leiden, Campus Groningen, LIFE Cooperative en Pivot Park - die ook nauw samenwerken met FAST - Platform to Future Affordable Sustainable Therapies.

Op 12 juli maakte het Nationaal Groeifonds bekend dat PharmaNL aan alle voorwaarden voldeed om de voorwaardelijke toekenning van 78,8 miljoen euro om te zetten in een definitieve toekenning. Het oorspronkelijke voorstel betreffende de toekenning werd in oktober 2021 ingediend door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). In april 2022 heeft het kabinet het advies -om de subsidie toe te kennen-  van de commissie Nationaal Groeifonds overgenomen. Dankzij de toekenning kan PharmaNL starten met het investeren van een substantiële subsidie in onderzoeksfaciliteiten en menselijk kapitaal.

Hoogleraar Teun van Gelder (Drug Discovery & Development) van het LUMC is blij met de definitieve toekenning. "Dankzij PharmaNL kunnen we investeren in de infrastructuur die nodig is ter ondersteuning van de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen voor ziekten waarvoor momenteel geen (effectieve) behandelingen bestaan. De ‘unmet clinical need’ is leidend. Hieronder vallen ook zeldzame ziekten, dus betrokkenheid van academische partners die zorg verlenen aan dergelijke patiënten is van groot belang.”

Verder zal PharmaNL kennisondersteuning bieden door jonge wetenschappers op te leiden voor een carrière in de Life Sciences & Health sector, zowel in de preklinische als klinische fase van geneesmiddelenontwikkeling. Van Gelder: “Dit zal ten goede komen aan het LUMC-onderzoeksthema Academic Pharma, alsmede aan het Leidse universiteitsprogramma Translational Drug Discovery and Development".


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nationaal Groeifonds kent PharmaNL definitief 78,8 miljoen euro toe
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 20 jul 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!