Nederland heeft een hoogontwikkelde farmaceutische sector met baanbrekende wetenschappelijke kennis

Het Nationaal Groeifonds heeft op 12 juli bekendgemaakt dat PharmaNL aan alle voorwaarden voldoet om de voorwaardelijke toekenning van 78,8 miljoen euro om te zetten in een definitieve toekenning. Het consortium heeft als doel de Nederlandse farmaceutische sector te versterken. PharmaNL wil de infrastructuur opzetten die nodig is voor de ontwikkeling van innovatieve therapieën en technologieën voor de productie van geneesmiddelen.

Nederland heeft een hoogontwikkelde farmaceutische sector met baanbrekende wetenschappelijke kennis. PharmaNL is een nationaal publiek-privaat consortium dat het volledige economische en maatschappelijke potentieel van de Nederlandse farmaceutische waardeketen wil ontsluiten. Het consortium bestaat uit een aantal belangrijke partners, zoals het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Universiteit Leiden, Campus Groningen, LIFE Cooperative en Pivot Park - die ook nauw samenwerken met FAST - Platform to Future Affordable Sustainable Therapies.

Op 12 juli maakte het Nationaal Groeifonds bekend dat PharmaNL aan alle voorwaarden voldeed om de voorwaardelijke toekenning van 78,8 miljoen euro om te zetten in een definitieve toekenning. Het oorspronkelijke voorstel betreffende de toekenning werd in oktober 2021 ingediend door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). In april 2022 heeft het kabinet het advies -om de subsidie toe te kennen-  van de commissie Nationaal Groeifonds overgenomen. Dankzij de toekenning kan PharmaNL starten met het investeren van een substantiële subsidie in onderzoeksfaciliteiten en menselijk kapitaal.

Hoogleraar Teun van Gelder (Drug Discovery & Development) van het LUMC is blij met de definitieve toekenning. "Dankzij PharmaNL kunnen we investeren in de infrastructuur die nodig is ter ondersteuning van de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen voor ziekten waarvoor momenteel geen (effectieve) behandelingen bestaan. De ‘unmet clinical need’ is leidend. Hieronder vallen ook zeldzame ziekten, dus betrokkenheid van academische partners die zorg verlenen aan dergelijke patiënten is van groot belang.”

Verder zal PharmaNL kennisondersteuning bieden door jonge wetenschappers op te leiden voor een carrière in de Life Sciences & Health sector, zowel in de preklinische als klinische fase van geneesmiddelenontwikkeling. Van Gelder: “Dit zal ten goede komen aan het LUMC-onderzoeksthema Academic Pharma, alsmede aan het Leidse universiteitsprogramma Translational Drug Discovery and Development".

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : LUMC
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2022/Juli/nationaal-groeifonds-pharmanl/
Originele titel: Nationaal Groeifonds kent PharmaNL definitief 78,8 miljoen euro toe
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
Datum: 2022-07-20

Relevante artikelen ...

Vanaf 15 november subsidie Coronabanen in de Zorg 2022 geopend Coronabanen in de zorg zijn tijdelijke ondersteunende banen in de zorg Zorgaanbieders kunnen vanaf vandaag subsidie aanvragen voor coronabanen die zi... Management & beleid Tue, 15 Nov 2022, 08:19:41
Jongeren hebben zorgen over de morgen Veertien adviesraden van de regering en het parlement werkten samen aan een inspiratiebundel Jongeren maken zich zorgen over hun toekomst. Goed onder... Management & beleid Mon, 23 May 2022, 19:09:04
Nieuwe start subsidieregeling Coronabanen in de Zorg 2022 In februari ontving het ministerie van VWS signalen dat er mogelijk misbruik was gemaakt van de regeling Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn ... Management & beleid Wed, 20 Apr 2022, 11:32:59
Samenwerking en nieuwe toezichtgebieden kenmerk voor de IGJ Omdat IGJ toezicht houdt namens en in het belang van de burger, worden patiënten, cliënten en jeugdigen steeds vaker betrokken Het jaar 2021 kenmerkt... Management & beleid Wed, 23 Feb 2022, 11:24:48

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com