Er zijn verschillende partijen en organisatievormen in de huisartsenzorg actief

Er is een zorgelijke situatie ontstaan bij drie praktijken van aanbieder Co-Med in de Bredase wijk Haagsche Beemden, zo blijkt uit recente berichtgeving. Een groot aantal patiënten krijgt daar niet of moeizaam de zorg die zij nodig hebben. LHV-bestuurslid en huisarts Hilly ter Veer reageerde hierop in de uitzending van EenVandaag op 9 augustus: ‘Dit is een onwenselijke situatie, die tot onveilige situaties kan leiden. De zorgverzekeraar zou verantwoordelijkheid en regie moeten nemen om te voorkomen dat patiënten de dupe blijven.’

Verhalen van betrokken patiënten en huisartsen en meldingen bij de Inspectie voor Gezondheidszorg & Jeugd schetsen een zorgelijk beeld van de situatie voor meer dan 10.000 patiënten in de Bredase wijk.

Continuïteit van zorg
Er zijn inmiddels verschillende partijen en organisatievormen in de huisartsenzorg actief. Onderling verschillen die veel in bijvoorbeeld de grootschaligheid en de continuïteit van patiëntenzorg. Er zijn partijen die een effectieve vorm hebben gevonden waarbij huisartsen regie hebben en tegelijkertijd ondersteund worden in bijvoorbeeld ICT, management en praktijkpand.

Maar we zien ook partijen die voor een andere invulling kiezen, met minder of geen vaste huisartsen, wisselende personeelsleden en beperkte bereikbaarheid en beschikbaarheid. Hilly ter Veer waarschuwde in EenVandaag voor deze laatste ontwikkeling: ‘Continuïteit is de ziel van de huisartsenzorg. Als er initiatieven zijn die daaraan tornen, dan zijn we daar faliekant op tegen. Continuïteit betekent het hebben van een of enkele vaste huisartsen en medewerkers, de mogelijkheid om een vaste arts-patiënt-relatie op te bouwen. Dat is zo belangrijk; uit onderzoek blijkt dat mensen daardoor langer leven, gezonder leven en minder zorg gebruiken. De huisartsenpraktijk moet daarnaast laagdrempelig toegankelijk blijven voor iedereen. Ook voor de grote groep patiënten met beperkte gezondheids- en digitale vaardigheden. Te veel leunen op digitalisering is dus niet wenselijk.’

Rol voor zorgverzekeraar
Wij vinden dat de zorgverzekeraar in de regio verantwoordelijkheid en regie moet nemen om goede zorg voor patiënten te waarborgen, de verzekeraar heeft immers een zorgplicht. Op andere plekken hebben we gezien dat met hulp van de zorgverzekeraar en vaak ook de gemeente lokale oplossingen kunnen worden gevonden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LHV
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LHV
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: LHV kritisch en bezorgd over zorg bij Bredase Co-Med-praktijken
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 11 aug 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!