De geboden behandeling bij de bezochte instellingen voldoet grotendeels aan de normen uit het IGJ-toetsingskader

De zorg die 9 forensische locaties met beveiligingsniveau 2 (FPA) bieden, voldoet aan de beoordeelde normen. Dit blijkt uit bezoeken van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV). Wel zijn er aandachtspunten op het gebied van de behandeling, de veiligheid en het risicobewustzijn. Personeelskrapte, ervaren werkdruk en een tekort aan regiebehandelaren geven druk op de kwaliteit van de zorg, schrijven de inspecties in hun publicatie ‘Werken aan veilige en herstelgerichte forensische zorg’.

De inspecties bezochten vorig jaar samen 9 locaties in de forensische zorg. Deze bieden hun patiënten geestelijke gezondheidszorg en/of verstandelijke gehandicaptenzorg als onderdeel van een (voorwaardelijke) straf of maatregel. De inspecties keken onder meer naar sturing op kwaliteit en veiligheid van zorg, veiligheid voor de samenleving, persoonsgerichte aanpak en professionaliteit van de zorgverleners. 

Zorg voldoet
De geboden behandeling bij de bezochte instellingen voldoet grotendeels aan de normen uit het IGJ-toetsingskader. Er is maatwerk in de behandeling van de forensische patiënt. De inspanning van medewerkers is erop gericht om patiënten goede herstelgerichte en veilige forensische zorg te geven. Zij werken aan de eigen kwaliteitsverbetering. De inspecties zien dit als een positieve ontwikkeling. 

Vertrouwen
Uit de bezoeken blijkt ook dat de kwaliteit van de geboden zorg in de bezochte instellingen onder druk staat. Aanhoudende personeelskrapte, de ervaren werkdruk en een tekort aan regiebehandelaren spelen hierin een rol. De inspecties zien diverse aandachtspunten die raken aan het samenspel van behandelen, veiligheid en het risicobewustzijn. 

Een voorbeeld van zo’n aandachtspunt is dat locaties naasten van patiënten meer kunnen betrekken bij de behandeling. Dat is belangrijk voor het werken aan herstelgerichte zorg. Ook kan de informatieoverdracht beter. Want niet alle locaties ontvangen bijvoorbeeld voldoende informatie over de patiënten die bij hen worden aangemeld. 

Instellingen zouden verder hun medewerkers moeten opleiden als het gaat om digitale veiligheid, bijvoorbeeld rond het controleren van smartphones. Een ander aandachtspunt is het intern melden van veiligheidsincidenten, zoals agressie van patiënten richting personeel. Medewerkers doen dit weinig omdat zij die zien als ‘horend bij het werk’.

Tijdens de bezoeken toonden de instellingen zich bewust van de aandachtspunten. Na deze bezoekronde hebben de beide inspecties voldoende vertrouwen in het lerend vermogen van de bezochte locaties.

De inspecties benadrukken dat de bevindingen alleen betrekking hebben op de bezochte locaties van instellingen met forensisch psychiatrische afdelingen (FPA), forensisch verslavingsafdelingen (FVA) en SGLVG+ locaties (sterk gedragsgestoord licht verstandelijk gehandicapt). Tegelijkertijd kunnen deze ook van belang zijn voor de niet bezochte instellingen. 

Documenten

Publicaties
Werken aan veilige en herstelgerichte forensische zorg_IGJ - Inspectie JenV


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Werken aan veilige en herstelgerichte forensische zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 06 sep 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!