Door de grote hoeveelheid aan huisregels en maatregelen, ervaren jeugdigen onvoldoende ruimte en regie

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft El Futuro een aanwijzing gegeven. De jeugdhulp die El Futuro biedt in Alphen aan den Rijn en Gouda brengt risico’s met zich mee voor de jeugdigen. El Futuro moet binnen drie maanden goede jeugdhulp bieden. Tot die tijd mag El Futuro geen nieuwe aanvragen voor hulp met verblijf aan jeugdigen aannemen.

Dit is er aan de hand
In januari en februari bracht de inspectie onaangekondigde bezoeken aan beide locaties van El Futuro. Hier zag de inspectie grote tekortkomingen, vooral op het gebied van het bieden van hulp die bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling, de deskundigheid van personeel en goed bestuur. Een greep uit die tekortkomingen: 

Door de grote hoeveelheid aan huisregels en maatregelen, ervaren jeugdigen onvoldoende ruimte en regie. El Futuro moet zorgen voor hulp die bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling, in een zo thuis mogelijke omgeving. Ook past El Futuro vrijheidsbeperkende maatregelen toe terwijl dit in de open jeugdhulp niet is toegestaan. Er is verbetering nodig bij het inschatten van de veiligheidsrisico’s bij jeugdigen. Bij het in kaart brengen van de wensen en mogelijkheden van de jeugdigen betrekt El Futuro geen gedragswetenschapper. Dit is gezien de moeilijke hulpvraag van de jeugdigen volgens de inspectie wel nodig.

De inspectie maakt het inspectierapport van februari 2023 en de aanwijzing nu pas openbaar omdat El Futuro bij de rechtbank een voorlopige voorziening vroeg indiende tegen de aanwijzing en de openbaarmaking hiervan. De rechter heeft echter het verzoek om de opschorting van de aanwijzing en de openbaarmaking niet toegekend.

Hoe nu verder?
El Futuro moet uiterlijk 9 juni 2023 voldoen aan de normen uit de aanwijzing. Tot die tijd mag de jeugdhulpaanbieder geen nieuwe jeugdigen met een indicatie van de Jeugdwet aannemen. Als El Futuro niet binnen de gestelde termijn voldoet aan de aanwijzing, kan de inspectie nieuwe maatregelen nemen.

Documenten
Rapport El Futuro in Alphen aan den Rijn en Gouda

Bron: IGJ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aanwijzing voor El Futuro in Alphen aan den Rijn en Gouda
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 18 mei 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!