Bij nacontrole bleek de aanwijzing niet afdoende te zijn opgevolgd

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legt Stolmed Oogklinieken B.V. (Stolmed) een boete op vanwege onterechte declaraties en een foutieve administratie. Eerder zag de NZa onregelmatigheden in de declaraties en stuurden we Stolmed in november 2020 een aanwijzing die inhield dat de overtredingen moesten stoppen. Bij nacontrole bleek de aanwijzing niet afdoende te zijn opgevolgd. Dit resulteerde in een boete met een totaalbedrag van 420.000 euro. De NZa heeft daarbij als boete verlagende factor meegenomen dat Stolmed maatregelen heeft getroffen om de interne organisatie te verbeteren en fouten in de toekomst te voorkomen.

Nacontrole
De nacontrole bestond onder andere uit het onderzoeken van patiëntendossiers. Hieruit bleek dat Stolmed verkeerde en/of te veel zorgproducten declareerde. In alle onderzochte dossiers zijn onterecht parallelle zorgtrajecten geopend en in meerdere dossiers zijn er onterecht polikliniekbezoeken geregistreerd. Met deze werkwijze overtrad de zorgaanbieder artikel 35 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). Daarnaast zag de NZa ook dat zorg niet altijd juist werd geregistreerd. Hiermee heeft de zorgaanbieder artikel 36 van de Wmg overtreden.

Belang van professionele bedrijfsvoering
De NZa werkt aan goede, betaalbare en toegankelijke zorg. Het is van groot belang dat zorgaanbieders correct declareren en een volledige en juiste administratie voeren. Een onvolledige administratie of verkeerde declaraties werkt misbruik van zorggelden in de hand. De NZa stopt dergelijk schadelijk gedrag zo snel mogelijk en we leggen sancties op als dat nodig is. Zo voorkomen we dat zorggeld verspild wordt en verstevigen we voor burgers het vertrouwen in de zorg.

Bron: NZa


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Boete voor oogkliniek wegens onterechte declaraties en onjuiste administratie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 01 nov 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!