Het CAK heeft een spilfunctie in de zorg

Het CAK moet de interne processen op orde krijgen en tijdig verantwoording afleggen over zijn werkzaamheden. Het CAK heeft een spilfunctie in de zorg en het is belangrijk dat het CAK zijn taken goed uitvoert, stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Wij hebben het CAK daarom deze zomer een aanwijzing opgelegd om tijdig zijn verantwoordingsdocumenten bij ons in te dienen.

Het CAK stelt onder meer de eigen bijdragen vast die mensen moeten betalen voor zorg die zij krijgen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Het CAK int die eigen bijdragen ook. Daarnaast betaalt het CAK namens de zorgkantoren aanbieders die langdurige zorg geleverd hebben.

De NZa houdt toezicht op het CAK. Op 1 juli had het CAK de verantwoordingsdocumenten over zijn taakuitvoering in 2017 bij ons moeten aanleveren. We hebben het CAK in de aanwijzing een maand extra de tijd gegeven. Die termijn heeft het CAK niet gehaald. Het CAK heeft vervolgens aangegeven dat aanlevering voor 30 september wel haalbaar was. Inmiddels zijn de verantwoordingsdocumenten aangeleverd. Het is nu aan de NZa om een controle op deze documenten uit te voeren. Door de late aanlevering is de NZa niet in staat om tijdig de verantwoording van het CAK te controleren en het Zorginstituut en VWS te informeren over wat er in 2017 daadwerkelijk via het CAK is uitgegeven aan de zorg.

De problemen bij het CAK zijn niet nieuw. In ons rapport van vorig jaar over de rechtmatige en doelmatige uitvoering door het CAK van zijn wettelijke taken constateerden we dat het CAK onvoldoende in control is als het gaat om de  interne processen en de financiële verantwoording hierover. De geautomatiseerde gegevensverwerking en de interne controle vertonen belangrijke aandachtspunten. Het CAK is vorig jaar verschillende verbetertrajecten gestart. De NZa volgt die samen met VWS op de voet. Het is van belang dat het CAK de processen op orde brengt voordat burgers en aanbieders hierdoor problemen ondervinden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa: CAK moet tijdig verantwoording aanleveren
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 02 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!