Mensen die in de zorg werken, moeten hun tijd zo veel mogelijk aan zorg kunnen besteden

Het verminderen van administratieve lasten is een van de speerpunten van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Met de beleidsregel Zinnig en Simpel Verantwoorden geven we zorgaanbieders opnieuw de ruimte om te experimenteren met een andere manier van verantwoorden van de geleverde zorg in de Wet langdurige zorg. Mensen die in de zorg werken, moeten hun tijd zo veel mogelijk aan zorg kunnen besteden in plaats van aan het bijhouden van registraties en administraties. Dit experiment loopt tot en met 2028.

Oproep aan zorgaanbieders
De NZa wil aanbieders in de langdurige ggz en de verpleging en verzorging vragen om deel te nemen aan dit experiment. Wanneer men kritisch kijkt naar welke gegevens er al worden geregistreerd, is het wellicht mogelijk om met bestaande interne informatie te kunnen verantwoorden naar de NZa. We staan open voor ideeën. Geïnteresseerden kunnen zich melden door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Resultaten na voorgaand experiment 
Bij de vorige beleidsregel Vernieuwend Verantwoorden zijn 5 zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg aan de slag gegaan met een experiment. Op basis van hun ervaringen is de nacalculatie aangepast zodat verantwoording op concernniveau nu mogelijk is. 

Bron: NZa