Een goede bedrijfsvoering is een belangrijke voorwaarde voor het bieden van gepaste zorg

Adviesbureau Berenschot heeft in opdracht van de NZa onderzoek gedaan naar de opvattingen en de praktijk van aanbieders van verpleging en verzorging op het vlak van correct declareren. Door de wijzigingen in de langdurige zorg in 2015 valt de zorg die zij aanbieden nu onder verschillende wetten: de Wet langdurige zorg, de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Zorgverzekeringswet. Daardoor moeten zij afspraken maken met veel verschillende partijen: zorgkantoren, gemeenten en zorgverzekeraars.

Zorgaanbieders hebben hun administratie hierop moeten aanpassen. Dat is een complex proces, zo blijkt uit gesprekken die met aanbieders zijn gevoerd. Aanbieders die steeds hebben ingespeeld op de veranderingen in de langdurige zorg hebben vaak ook geïnvesteerd in de ontwikkeling van de bedrijfsvoering. Het gaat dan bijvoorbeeld om de wijze waarop de geleverde zorg wordt geregistreerd, en of het personeel op de hoogte is van de geldende regels.

De NZa heeft de uitkomsten van het onderzoek met de brancheorganisaties ActiZ en BTN besproken. Doel hiervan was om gericht aandacht te vragen voor de bedrijfsvoering als bouwsteen bij het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. De uitkomsten van het onderzoek sluiten goed aan bij de inzet van de zorgorganisaties en de brancheorganisaties om uitvoering te geven aan de kwaliteitskaders voor de langdurige zorg.

Een goede bedrijfsvoering is een belangrijke voorwaarde voor het bieden van gepaste zorg. De kwaliteit van bedrijfsvoering is immers niet alleen van invloed op de financiële gezondheid van een instelling maar ook (in)direct op de kwaliteit van de zorg. De NZa zet zich samen met brancheorganisaties ActiZ en BTN in om de bedrijfsvoering van aanbieders van verpleging en verzorging waar nodig te verbeteren en zal op bijeenkomsten met het veld en tijdens werkbezoeken het rapport onder de aandacht brengen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa publiceert handvatten voor goede administratie in verpleging en verzorging
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 30 nov 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!