De meeste contracten werden pas in 2020 getekend

De contractering van zintuiglijk gehandicaptenzorg voor 2020 ging langzaam van start. Het gaat om de zorg aan mensen met een visuele of auditieve beperking of een beperking als gevolg van een taalontwikkelingsstoornis. Het traject kostte veel tijd. De meeste contracten werden pas in 2020 getekend. Ondanks het moeizame verloop van het contracteringsproces hebben de zorgaanbieders en zorgverzekeraars de sfeer van de gesprekken overwegend positief ervaren. Dat blijkt uit de Quickscan Zintuiglijk gehandicaptenzorg 2020.

In de monitor brengen we de uitwerking van de nieuwe bekostiging van deze zorg in kaart en doen we een aantal aanbevelingen om de zorginkoop voor 2021 beter te laten verlopen. Partijen geven aan dat de zorginkoop moeizaam verliep omdat zij aan het nieuwe bekostigingssysteem moesten wennen. Hierdoor was meer overleg en afstemming nodig. De nieuwe bekostiging heeft het inkoopproces voor beide partijen de eerste keer ingewikkeld en onzeker gemaakt. Partijen zijn er uiteindelijk uitgekomen en hebben productieafspraken kunnen maken voor 2020.

Een nieuwe bekostiging was nodig om beter aan te sluiten op de manier waarop de zorg wordt geleverd en om het inkoopgesprek tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars beter te faciliteren. De bekostiging stimuleert daarnaast het leveren van doelmatige zorg aan de cliënt. Deze bekostiging is door partijen gezamenlijk ontwikkeld en we bevelen – gezien het belang van de doelstellingen – dan ook aan om in de contractering voor 2021 hier expliciet en nadrukkelijk aandacht aan te geven.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Eerste keer zorginkoop met nieuwe bekostiging zintuigelijk gehandicapten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 05 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!