De jeugdhulp die Stichting De Drijvende Ambachtsschool biedt aan kwetsbare jongeren met een complexe hulpvraag voldoet niet aan de normen voor verantwoorde jeugdhulp

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de woonlocatie van Stichting De Drijvende Ambachtsschool in Terwolde een aanwijzing gegeven. De jeugdhulp die Stichting De Drijvende Ambachtsschool biedt aan kwetsbare jongeren met een complexe hulpvraag voldoet niet aan de normen voor verantwoorde jeugdhulp. Hierdoor ontstaan grote risico’s voor de jongeren. De Drijvende Ambachtsschool moet binnen 4 maanden voldoen aan de normen voor verantwoorde jeugdhulp. Tot die tijd mag De Drijvende Ambachtsschool geen nieuwe jongeren aannemen op de woonlocatie.

Dit is er aan de hand
Tussen 7 februari en 14 maart 2024 voerde de inspectie onderzoek uit naar de kwaliteit van de jeugdhulp bij De Drijvende Ambachtsschool op de woonlocatie in Terwolde. Aanleiding van dit onderzoek waren diverse signalen en de Drijvende Ambachtsschool is voor de inspectie een onbekende aanbieder.

Uit het inspectieonderzoek in februari bleek dat er ernstige tekortkomingen zijn in de jeugdhulp die De Drijvende Ambachtsschool biedt op de woonlocatie. De Drijvende Ambachtsschool biedt jeugdhulp aan kwetsbare jongeren met een complexe hulpvraag. Jongeren die er verblijven zijn onvoldoende veilig bij De Drijvende Ambachtsschool. Dit komt door het gebrek van het afwegen van de (veiligheids)risico’s, de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen zonder wettelijke grondslag en de inzet van niet-geregistreerde en ongekwalificeerde medewerkers.  De inspectie heeft er onvoldoende vertrouwen in dat De Drijvende Ambachtsschool de noodzakelijke verbeteringen doorvoert zonder ingrijpen van de inspectie.

Hoe nu verder?
Vanwege de omvang en ernst van de situatie heeft de inspectie een aanwijzing gegeven. Dat is een bestuursrechtelijke maatregel waarmee de inspectie de jeugdhulpaanbieder verplicht om de zorg te verbeteren.

De Drijvende Ambachtsschool mag nu geen jongeren meer aannemen. Uiterlijk 25 september 2024 moet De Drijvende Ambachtsschool voldoen aan de normen die in de aanwijzing worden genoemd. Als De Drijvende Ambachtsschool niet aan de aanwijzing voldoet kan de inspectie verdere maatregelen nemen.

Documenten
Rapport aanwijzing en cliëntenstop Stichting De Drijvende Ambachtsschool, Terwolde

Bron: IGJ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Rapport aanwijzing en cliëntenstop Stichting De Drijvende Ambachtsschool, Terwolde
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 16 mei 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!