Er zijn grote tekortkomingen die leidden tot risico’s voor de patiëntveiligheid

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Stepwork Transgenderzorg een aanwijzing gegeven. De zorg laat grote tekortkomingen zien die leidden tot risico’s voor de patiëntveiligheid. Stepwork is tussen het moment van toezicht en de publicatie van het rapport failliet gegaan. Daarom ligt de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en continuïteit van de zorg nu bij de curator. Stepwork moet binnen drie maanden maatregelen nemen om dit te verbeteren. Tot die tijd mag de zorgaanbieder geen nieuwe cliënten meer aannemen.

Dit is er aan de hand
Op 1 juli bezocht de inspectie Stepwork, na eerdere bezoeken in 2019 en 2020. De inspectie ziet te weinig verbeteringen sinds het eerste inspectiebezoek. De tekortkomingen worden vooral gezien op de terreinen persoonsgerichte zorg, deskundigheid van de zorgverlener en het sturen op kwaliteit en veiligheid. Het gebrek aan verbeterkracht leidt tot onvoldoende vertrouwen dat Stepwork op eigen kracht verbeteringen weet door te voeren. Een aanwijzing is daarom nodig.

Het is noodzakelijk dat Stepwork maatregelen neemt om goede zorg te kunnen bieden. Zo moet de zorgaanbieder voor alle patiënten een behandelplan opstellen waarvan de doelen onder meer passen bij hun hulpvraag. Ook moet een interne werkwijze zorgen voor het kunnen melden van calamiteiten.

Hoe nu verder
Door de ernst van de situatie heeft de inspectie ondanks het faillissement een aanwijzing gegeven. Binnen drie maanden moeten de huidige cliënten zorg krijgen zoals in de Zorgverzekeringswet omschreven staat. Stepwork mag geen nieuwe cliënten aannemen tot de inspectie oordeelt dat aan de gestelde eisen voor goede zorg is voldaan. Bij een doorstart zijn uiteraard nog altijd verbeteringen nodig. We blijven in de periode na een overname door faillissement de zorgaanbieder intensief volgen om te beoordelen of de kwaliteit en veiligheid van de zorg niet in het geding komt. Als Stepwork niet aan de aanwijzing voldoet, zal de inspectie afhankelijk van de situatie waar Stepwork zich dan in bevindt passende vervolgmaatregelen nemen.

Documenten
Stepwork zakelijke weergave Aanwijzing oktober 2021
Stepwork rapport juli 2021


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aanwijzing voor Stepwork Transgenderzorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 04 nov 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!