De tekortkomingen brengen risico’s met zich mee voor de veiligheid van cliënten

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Beste Zorg Thuis in de Meern een aanwijzing gegeven. De thuiszorgaanbieder in regio Utrecht voldoet niet aan de normen voor goede zorg. Beste Zorg Thuis moet binnen twee maanden aan de aanwijzing voldoen. Tot die tijd mag Beste Zorg Thuis geen nieuwe cliënten meer aannemen.

Dit is er aan de hand
Op 8 februari 2022 bezocht de inspectie Beste Zorg Thuis. De inspectie stelt nu vast dat Beste Zorg Thuis niet voldoet aan de normen voor goede zorg. De tekortkomingen brengen risico’s met zich mee voor de veiligheid van cliënten. De inspectie legt een aanwijzing op om een einde te maken aan die risicovolle situatie. Hiermee verplicht de inspectie de zorgaanbieder maatregelen te nemen om de zorg blijvend te verbeteren.

Beste Zorg Thuis beschikt niet voor alle cliënten over een actueel zorgplan of zorgafspraken. Ook zijn de cliëntdossiers niet allemaal actueel en volledig. Bij het geven van medicijnen gebruikt de wijkverpleging niet altijd een toedienlijst van de apotheek. Risicovolle handelingen worden niet altijd door een bevoegd en bekwame zorgverlener uitgevoerd.

Verder ontbreekt een procedure voor het melden en onderzoeken van incidenten. Daardoor wordt er niet geleerd van (bijna-)incidenten om de zorg te verbeteren. De afspraken voor het melden van klachten zijn niet transparant. Wel ziet de inspectie dat de cliënten van Beste Zorg Thuis kunnen rekenen op een vast team. De zorgverleners kennen de cliënten goed en behandelen hen met respect.

Hoe nu verder
Beste Zorg Thuis moet zo snel mogelijk, maar uiterlijk 13 juli 2022 aan de aanwijzing voldoen. Tot die tijd mag Beste Zorg Thuis geen nieuwe cliënten meer aannemen. Als Beste Zorg Thuis aan alle normen uit de aanwijzing heeft voldaan, wordt de cliëntenstop opgeheven. Als Beste Zorg Thuis niet aan de aanwijzing voldoet kan de inspectie een last onder bestuursdwang of een last onder dwangsom opleggen om het naleven van de aanwijzing af te dwingen.

Documenten
Beste Zorg Thuis V.O.F., De Meern
Beste Zorg Thuis V.O.F. De Meern, aanwijzing mei 2022


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aanwijzing voor Beste Zorg Thuis in de Meern
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 23 mei 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!