De motie van NSC en PVV vraagt de minister om geneesmiddelen met een omzet van minder dan 1 miljoen euro en kritische geneesmiddelen uit te sluiten van het preferentiebeleid

Fracties in de Tweede Kamer bepleiten uitsluiting van het preferentiebeleid rondom kritische geneesmiddelen. Dit blijkt uit een motie die Daniëlle Jansen (NSC) samen met René Claassen (PVV) heeft ingediend tijdens een tweeminutendebat over het geneesmiddelenbeleid. Ook Julian Bushoff (GroenLinks/PvdA) diende een motie in over een aanpassing van het preferentiebeleid. Dit deed hij samen met Harmen Krul (CDA) en Wieke Paulusma (D66). De Kamer stemt dinsdag 18 juni over deze moties.

De motie van NSC en PVV vraagt de minister om geneesmiddelen met een omzet van minder dan 1 miljoen euro en kritische geneesmiddelen uit te sluiten van het preferentiebeleid. De motie van GroenLinks/PvdA, CDA en D66 is ingediend om bij een dreigend tekort het preferentiebeleid te verruimen, op te schorten of aan te passen.  

Tijdpad verbetering preferentiebeleid
Voorafgaand aan het debat van 12 juni schreef demissionair minister Dijkstra van VWS een Kamerbrief over het ‘tijdpad verbetering preferentiebeleid’. Hierin zet de bewindsvrouw een aantal acties op een rij, waaronder het maken van aanvullende afspraken over het verder voorkomen van verschraling van de markt door het preferentiebeleid. Ook worden mogelijkheden bekeken om bepaalde groepen geneesmiddelen uit te sluiten van het preferentiebeleid, of het preferentiebeleid voor deze groepen middelen te verzachten. Daarbij kijkt de minister ook naar toedieningsvormen speciaal voor kinderen. Daarover verwacht zij de Kamer in het najaar van 2024 nader te informeren.   

Bekijk hier het debat met de ingediende moties
Lees de brief Tijdpad verbetering preferentiebeleid

Bron: KNMP


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KNMP
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Kamer bepleit uitsluiting kritische geneesmiddelen van het preferentiebeleid
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 16 jun 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!