Ondanks inzet van Zorg de Hosthe is het niet gelukt om cliënten de zorg en ondersteuning te bieden die zij nodig hebben

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Zorg de Hosthe op 26 augustus 2024 opnieuw een aanwijzing gegeven. Zorg de Hosthe biedt 24-uurs zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Die zorg brengt grote risico’s met zich mee voor de cliënten. Het lukte Zorg de Hosthe niet om te voldoen aan de normen voor goede zorg. Daarom moet Zorg de Hosthe de zorgverlening binnen 4 weken staken.

Dit was er aan de hand
Op 24 januari gaf de inspectie Zorg de Hosthe een aanwijzing. Dit na eerdere bezoeken en gesprekken in 2021, 2022 en 2023. De inspectie zag bij de zorgaanbieder het hele traject onvoldoende inzicht en vermogen om te verbeteren. De aanwijzing hield in dat Zorg de Hosthe binnen 4 maanden moest voldoen aan de normen uit de aanwijzing en tot die tijd geen nieuwe cliënten mocht aannemen. 

Ondanks inzet van Zorg de Hosthe is het niet gelukt om cliënten de zorg en ondersteuning te bieden die zij nodig hebben. Zorg de Hosthe voldoet niet aan de normen die gaan over persoonsgerichte zorg, het stimuleren van eigen regie, het maken van professionele afwegingen, methodisch werken, het hebben van voldoende deskundige zorgverleners, het sturen op kwaliteit en veiligheid, reflectie en het borgen van de medicatieveiligheid. Gelet op de voortdurende risicovolle situatie ten aanzien van de veiligheid en het welzijn van cliënten, legt de inspectie een zwaardere maatregel op.

Mededeling: De inspectie maakt het inspectierapport van 24 juli 2024 en de aanwijzing nu pas openbaar omdat Zorg de Hosthe bij de rechtbank een voorlopige voorziening vroeg tegen de aanwijzing en de openbaarmaking hiervan. De rechter heeft echter het verzoek om de opschorting van de aanwijzing en de openbaarmaking niet toegekend.

Hoe nu verder?
Om een einde te maken aan de risicovolle situatie legt de inspectie een nieuwe aanwijzing op. De aanwijzing van 24 januari 2024 heeft de inspectie beëindigd. Zorg de Hosthe moet voor 24 september 2024 de zorg staken en meewerken aan een zorgvuldige overdracht van de cliënten aan een andere zorgaanbieder. 

Zorg de Hosthe mag pas opnieuw starten met het verlenen van zorg zoals omschreven in de Wet langdurige zorg (Wlz) of Zorgverzekeringswet (Zvw), als de inspectie heeft vastgesteld dat Zorg de Hosthe voldoet aan de normen uit de aanwijzing.

Documenten
Aanwijzing Zorg de Hosthe in Onstwedde, augustus 2024
Instellingsrapport Zorg de Hosthe in Onstwedde, juli 2024

Bron: IGJ