Zorgkantoren weten onvoldoende wie er op de wachtlijst voor langdurige zorg staan en hoe dringend zij zorg nodig hebben.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Ook is niet altijd duidelijk of de situatie van wachtenden verantwoord is. De NZa ziet dat zorgkantoren cliënten steeds beter helpen, maar dat er nog verbeteringen mogelijk en nodig zijn.

Een zorgkantoor heeft een zorgplicht naar zijn cliënten en is daarom verantwoordelijk voor het
bieden van passende zorg. Cliënten hebben hier recht op, maar weten vaak niet waarvoor zij bij het zorgkantoor terecht kunnen. Ook weten zij niet dat zij ondersteuning kunnen krijgen van het  zorgkantoor of een onafhankelijk cliëntondersteuner bij het vinden van passende zorg.

Daarom heeft de NZa zorgkantoren gevraagd structurele maatregelen te nemen om passende zorg voor hun
cliënten te organiseren en cliënten te informeren over hun rol als bemiddelaar en de mogelijkheden voor cliëntondersteuning. Wij hebben de zorgkantoren gevraagd om verbeterplannen en zullen er op toezien dat deze daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Instellingen
In de praktijk hebben zorgkantoren het bemiddelen van cliënten naar zorg in de meeste gevallen
uitbesteed aan zorginstellingen. Zij hebben de meeste contacten met de cliënten. Deze werkwijze brengt risico's met zich mee, omdat cliënten buiten het zicht van hun zorgkantoor kunnen vallen en mogelijk geen tijdige en passende zorg krijgen. Zorgkantoren moeten een regie rol vervullen en zicht hebben op mensen die wachten op zorg.

Nieuwsuur
In de uitzending van Nieuwsuur van gisteravond meldt MEE dat zeker 125 mensen met een verstandelijke beperking geen passende zorg krijgen op dit moment. De NZa vindt dit signaal zeer ernstig en heeft de zorgkantoren aangesproken op hun zorgplicht. Wij verwachten dat zij direct actie ondernemen tot alle mensen geholpen zijn. Dit geldt ook voor de meldingen die wij naar aanleiding van de Nieuwsuur uitzending ontvangen. Wanneer mensen zich melden bij de NZa onderzoeken wij of en hoe wij kunnen bijdragen aan een oplossing.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 29 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!