De recherche Zorgfraude van de Inspectie SZW heeft deze week de bestuurders van twee zorgbureaus in de regio Zaanstad en regio Tilburg aangehouden.

Dat gebeurde in een onderzoek naar fraude met Persoonsgebonden Budget (PGB) voor circa 4.000.000 euro. De gelden waren bestemd voor zorg aan gehandicapte jongeren, maar werden vermoedelijk voor andere doeleinden gebruikt. Er is beslag gelegd op woningen, auto’s en bankrekeningen, omdat misdaad niet mag lonen.

De twee mannen worden verdacht van oplichting en valsheid in geschrift. De twee zorgbureaus van de verdachten bieden huisvesting en begeleiding aan licht en verstandelijk gehandicapte jongeren en aan jongeren met een ernstige psychische stoornis. De jongeren zouden hun DigiD, bankpasje en bijbehorende pincodes af hebben gestaan. Het vermoeden is dat de bestuurders sinds 2012 voor tientallen jongeren meer zorg declareerden dan in werkelijkheid werd gegeven. Ook zouden PGB-gelden gebruikt worden voor zaken die niet zorg gerelateerd zijn, zoals boodschappen en de huur van panden waarin cliënten konden worden gehuisvest.

Behalve de twee bestuurders zijn nog twee (andere) leidinggevenden gehoord in deze zaak. Naast deze vier personen worden nog eens vijf rechtspersonen verdacht. Het onderzoek is eind 2016 gestart, naar aanleiding van een melding van de Gemeente Zaanstad.

PGB

Een PersoonsGebondenBudget (PGB) is een geldbedrag waarmee iemand die zorg, hulp en/of begeleiding behoeft, deze kan inkopen. Een zorgbehoevende vraagt bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) om een PGB indicatie voor zorg. Afhankelijk van de soort zorg kan vervolgens door het Zorgkantoor of de gemeente een PGB worden verstrekt. Met dat PGB koopt een zorgbehoevende (cliënt) zelfstandig de noodzakelijke zorg in. Het PGB is alleen bedoeld voor zorg en mag niet worden uitgegeven aan andere zaken.

Bron: Inspectie SZW


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 20 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!