De NZa ziet dat zorgkantoren het toekenningsproces op tijdigheid hebben verbeterd

Het persoonsgebonden budget (pgb) is een waardevol instrument in de Wet langdurige zorg waarmee cliënten zelf zorg en ondersteuning kunnen inkopen. Het is belangrijk dat dit systeem goed functioneert zodat cliënten passende zorg ontvangen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) constateert in haar rapport dat zorgkantoren flinke verbeteringen hebben gemaakt in de toekenning van een pgb.

Termijn goedkeuring pgb verbeterd
De NZa ziet dat zorgkantoren het toekenningsproces op tijdigheid hebben verbeterd. Cliënten horen nu bijna altijd binnen de wettelijke termijn of hun aanvraag voor een pgb is goedgekeurd. Voor het doelmatig toekennen van een pgb moeten zorgkantoren echter nog verbeteringen aanbrengen. De NZa verwacht van zorgkantoren dat zij al tijdens de beoordeling van de pgb-aanvraag kritisch kijken of het pgb bijdraagt aan goede en passende zorg voor de cliënt. Bijna alle zorgkantoren moeten hun zorginhoudelijke expertise daarbij beter betrekken.

Cliënten beter beschermen
De NZa kijkt al langere tijd kritisch naar het pgb-systeem en de uitvoering door zorgkantoren. Om cliënten beter te beschermen heeft de NZa onlangs in een position paper aangegeven wat ervoor nodig is om het pgb-systeem in zijn geheel te verbeteren. We vragen het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport (VWS) om zorgkantoren op verschillende vlakken te helpen en meer bevoegdheden te geven. Het is belangrijk dat zorgkantoren hun taken goed uitvoeren zodat budgethouders de zorg en ondersteuning in kunnen kopen die zij nodig hebben.

Bron: NZa


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Flinke verbeteringen van zorgkantoren bij het toekennen van het pgb
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Mantelzorgers
  • Datum: 13 sep 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!