Iedereen, ongeacht beperkingen moet kunnen doen in de samenleving.

In het regeerakkoord staat dat iedereen, ongeacht beperkingen, mee moet kunnen doen in de samenleving. Dat betekent ook dat iedereen moet kunnen stemmen. Daarom wil GroenLinks dat het voor mensen met een lichte verstandelijke beperking al vóór de aankomende gemeenteraadsverkiezingen mogelijk wordt om hun stem, onder begeleiding, uit te brengen.
 
Uit recent onderzoek van het Trimbos instituut blijkt dat licht verstandelijk beperkten heel graag hun stem uit willen brengen, maar nu tegen allerlei praktische bezwaren aanlopen. Zo hebben ze moeite met het lezen en invullen van het stembiljet. Er zou natuurlijk iemand gemachtigd kunnen worden, maar mensen wil graag zelf de regie houden in het stemhokje. En mensen hebben wat GroenLinks betreft ook recht op die eigen regie. De overheid moet daar garant voor staan.
 
Daarom stelt GroenLinks voor dat mensen met een licht verstandelijke beperking voortaan hulp krijgen in het stemhokje. Dat kan bijvoorbeeld onder begeleiding van een vertrouwenspersoon die ondersteuning biedt.
 
Corinne Ellemeet: “Nederland moet vooroplopen als het gaat om een samenleving waar iedereen mee kan doen. Als vanzelfsprekend moet iedereen zijn of haar stem kunnen uitbrengen. En daarvoor moeten de stemhokjes dus toegankelijk zijn. Ik verwacht dat de minister zo snel mogelijk aan de slag gaat om ervoor te zorgen dat iedereen straks kan stemmen.”
 
Om te regelen dat mensen met een licht verstandelijke beperking onder begeleiding kunnen stemmen, moet de kieswet gewijzigd worden. GroenLinks gaat er vanuit dat dit zo snel mogelijk gebeurt.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : GroenLinks
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: GroenLinks: stemhokjes moeten voor iedereen toegankelijk zijn
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 31 jan 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!