De zorg in de WijkKliniek richt zich niet alleen op het behandelen van de acute ziekte bij ouderen, maar ook op het behoud van de conditie en een goede terugkeer naar huis. 

In juni 2018 opent in Amsterdam Zuidoost de WijkKliniek. De WijkKliniek is een nieuw zorgconcept voor ouderen die normaal gesproken in het ziekenhuis worden opgenomen wegens acute medische problemen. In de WijkKliniek is er zowel acute medische zorg als goede ondersteuning en begeleiding om verdere achteruitgang te voorkomen en zo fit mogelijk weer naar huis te kunnen. Dit voorkomt nieuwe acute gezondheidsproblemen en haalt de druk af van de dichtslibbende spoedeisende hulpen. De WijkKliniek is een samenwerking tussen het AMC, Zilveren Kruis en Cordaan.

De WijkKliniek neemt kwetsbare ouderen op die nu nog in het AMC terechtkomen. In 2017 meldden bijna 2.000 ouderen uit Amsterdam Zuidoost zich op de spoedeisende hulp en bijna de helft daarvan werd aansluitend meerdere dagen opgenomen. Een groot deel van deze patiënten kan straks worden doorverwezen naar de WijkKliniek.

De zorg in de WijkKliniek richt zich niet alleen op het behandelen van de acute ziekte bij ouderen, maar ook op het behoud van de conditie en een goede terugkeer naar huis. Onder toezicht van een geriater en in nauwe samenwerking met de specialist ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialisten, fysiotherapeuten en zorgmedewerkers wordt hier samen met de patiënt en zijn directe omgeving aan gewerkt.

De verblijfsduur in de WijkKliniek is maximaal 14 dagen. De voorziening is geen oplossing voor verpleeghuispatiënten die wachten op een plek in het verpleeghuis.

Locatie Eben Haëzer

De WijkKliniek opent haar deuren in Cordaan-locatie Eben Haëzer in Amsterdam Zuidoost. Eben Haëzer is verbouwd tot een integraal zorgcentrum dat allerlei vormen van zorg en ondersteuning voor ouderen lever. De WijkKliniek heeft 24 bedden. Alle patiënten krijgen een eigen kamer waarbij het mogelijk is dat naasten blijven overnachten. Er wordt nauw samengewerkt met de huisarts en de wijkverpleegkundige, zodat een soepele terugkeer naar huis mogelijk wordt.

Ambities

Omdat de WijkKliniek een volledig nieuw concept is, valt deze zorg nog niet binnen het normale systeem van vergoedingen. Daarom hebben Cordaan, het AMC en Zilveren Kruis een beleidsregel innovatie bij de Nederlandse Zorgautoriteit aangevraagd. Dat wil zeggen dat de zorg in de vorm van een kortdurend, kleinschalig experiment mag worden aangeboden. De komende jaren wordt de effectiviteit van de WijkKliniek gemeten. Er wordt gekeken naar de meerwaarde voor de ouderen, en naar de kosten die gemoeid zijn met de zorg. Bij goede resultaten is het de bedoeling dat dit nieuwe zorgconcept binnen de reguliere financiering gaat vallen, zodat ook andere zorgaanbieders deze zorg kunnen bieden.

De WijkKliniek is resultaat van een samenwerking tussen Cordaan, het Academisch Medisch Centrum (AMC) en Zilveren Kruis. Bianca Buurman, hoogleraar Acute Ouderenzorg bij het AMC, is de grondlegger van het concept.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : AMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: WijkKliniek biedt acute zorg en herstel
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 28 mei 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!