Bij de totstandkoming van de plannen werden verschillende maatschappelijke organisaties betrokken

Omdat het kabinetsplan om loondispensatie in te voeren werd geschrapt, moest staatssecretaris Van Ark (SZW) terug naar de tekentafel. Deze week verscheen haar alternatieve plan om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Bij de totstandkoming van de plannen werden verschillende maatschappelijke organisaties betrokken, waaronder Wij Staan Op!, de Landelijke Cliëntenraad en Ieder(in). Hun bijdrage is zonder meer terug te zien in de uitwerking die Van Ark de Tweede Kamer toestuurde, maar toch blijven er zorgen over de positie van mensen met een beperking op de arbeidsmarkt.

Wat in positieve zin opvalt is de nadruk op het vereenvoudigen van maatregelen. Zowel voor werknemers als voor werkgevers. De staatssecretaris noemt ook het belang van de betrokkenheid van de mensen die met de maatregelen te maken krijgen en onderschrijft het belang van het VN-verdrag. Dat is ook gebleken, want Van Ark sprak uitgebreid met meerdere mensen en organisaties.

Bijstandsregime
Helaas bevatten de plannen ook een aantal onderdelen die minder tot tevredenheid stemmen. Zo blijven mensen die als gevolg van hun beperking niet fulltime kunnen werken, in veel gevallen onder het wettelijk minimumloon verdienen (wml). Zij vallen hierdoor nog steeds onder het bijstandsregime, met de bijbehorende plichten en mogelijke sancties. De veronderstelde aansporing om meer te gaan werken, is niet realistisch bij mensen die dat door hun beperking eenvoudigweg niet kunnen.

Investeren in werkgelegenheid
Helemaal afwezig in de plannen zijn investeringen in werkgelegenheid voor mensen met een beperking. De maatregelen zijn allemaal gericht op vereenvoudiging en verbetering. Dat is op zich positief, maar niet voldoende. Ook vakbonden en gemeente plaatsen vraagtekens bij de plannen van de staatssecretaris, onder meer over het (te) ambitieuze tempo en daarom onzorgvuldige uitwerking.

De staatssecretaris hoopt de nieuwe plannen in 2020 in te voeren. We verwachten dat zij mensen met een beperking en hun vertegenwoordigende organisaties blijft betrekken bij de uitwerking, zodat dit leidt tot verbeteringen waardoor de kansen op de arbeidsmarkt voor alle mensen met een beperking toenemen.

Lees hier de Kamerbrief en uitwerking van staatssecretaris Van Ark


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuwe kabinetsplannen arbeidsgehandicapten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 26 nov 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!