Met bezuinigingen of hogere eigen bijdragen dreigt de rekening opnieuw bij kinderen en gezinnen te worden neergelegd

De afgelopen maanden hebben zorgaanbieders, cliënten(vertegenwoordigers) en professionele hulpverleners doorgewerkt aan verbetervoorstellen voor de jeugdhulp. Zij stelden hiervoor een inhoudelijke agenda op. Die agenda is een uitnodiging aan Rijk en gemeenten om weer samen aan de slag te gaan met de verbeteringen nadat er door gelddiscussies en aangekondigde bezuinigingen een impasse was ontstaan.

De partijen vinden het van groot belang dat rijk en gemeenten hun onderlinge discussie over geld oplossen en dat het werken aan verbeteringen niet overschaduwd mag worden door de in het regeerakkoord aangekondigde bezuinigingen. Met bezuinigingen of hogere eigen bijdragen dreigt de rekening opnieuw bij kinderen en gezinnen te worden neergelegd. Betaalbare en toegankelijke jeugdhulp raken dan steeds verder uit zicht, laten de ondertekenaars weten aan gemeenten en Rijk.

Rijk en gemeenten zijn nodig
De partijen geven ook aan dat ze niet kunnen wachten tot Rijk en gemeenten weer aanschuiven. “Als we niets doen worden honderdduizenden kinderen en gezinnen, die jeugdhulp nodig hebben, minder snel en goed geholpen dan waar ze recht op hebben. Duizenden professionals en vrijwilligers in de jeugdhulp komen niet toe aan de hulp die ze kinderen en gezinnen willen bieden. Honderden jeugdhulpinstellingen kunnen niet optimaal de faciliteiten bieden die nodig zijn voor goede jeugdhulp.”

‘Onze jeugd verdient beter’
De afgelopen maanden hebben de negentien partijen daarom doorgewerkt met suggesties en voorstellen die sinds de zomer van 2021 door werkgroepen zijn aangedragen voor de Hervormingsagenda jeugd 2022-2028 – toen Rijk, gemeenten, zorgaanbieders, cliënten(vertegenwoordigers) en professionals nog samen optrokken.
In de nu aangeboden agenda ‘Onze jeugd verdient beter’ staan de inhoudelijke acties en de voorwaarden waaronder een doorstart kan worden gemaakt voor de verbetering van de jeugdhulp.

Hieronder staat de Agenda Verbetering Jeugdhulp ‘Onze jeugd verdient beter’ en de aanbiedingsbrief aan Rijk en gemeenten.

Documenten
Agenda Onze jeugd verdient beter – agenda verbetering jeugdhulp
220411 Aanbiedingsbrief bij -Onze jeugd verdient beter

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Ieder(in)
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
Wat is de URL bij deze bron?: https://iederin.nl/oproep-aan-overheid-los-gelddiscussie-jeugdhulp-op-en-ga-aan-de-slag-met-verbeteringen/
Originele titel: Oproep aan overheid: los gelddiscussie jeugdhulp op en ga aan de slag met verbeteringen
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2022-04-12


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com