Met bezuinigingen of hogere eigen bijdragen dreigt de rekening opnieuw bij kinderen en gezinnen te worden neergelegd

De afgelopen maanden hebben zorgaanbieders, cliënten(vertegenwoordigers) en professionele hulpverleners doorgewerkt aan verbetervoorstellen voor de jeugdhulp. Zij stelden hiervoor een inhoudelijke agenda op. Die agenda is een uitnodiging aan Rijk en gemeenten om weer samen aan de slag te gaan met de verbeteringen nadat er door gelddiscussies en aangekondigde bezuinigingen een impasse was ontstaan.

De partijen vinden het van groot belang dat rijk en gemeenten hun onderlinge discussie over geld oplossen en dat het werken aan verbeteringen niet overschaduwd mag worden door de in het regeerakkoord aangekondigde bezuinigingen. Met bezuinigingen of hogere eigen bijdragen dreigt de rekening opnieuw bij kinderen en gezinnen te worden neergelegd. Betaalbare en toegankelijke jeugdhulp raken dan steeds verder uit zicht, laten de ondertekenaars weten aan gemeenten en Rijk.

Rijk en gemeenten zijn nodig
De partijen geven ook aan dat ze niet kunnen wachten tot Rijk en gemeenten weer aanschuiven. “Als we niets doen worden honderdduizenden kinderen en gezinnen, die jeugdhulp nodig hebben, minder snel en goed geholpen dan waar ze recht op hebben. Duizenden professionals en vrijwilligers in de jeugdhulp komen niet toe aan de hulp die ze kinderen en gezinnen willen bieden. Honderden jeugdhulpinstellingen kunnen niet optimaal de faciliteiten bieden die nodig zijn voor goede jeugdhulp.”

‘Onze jeugd verdient beter’
De afgelopen maanden hebben de negentien partijen daarom doorgewerkt met suggesties en voorstellen die sinds de zomer van 2021 door werkgroepen zijn aangedragen voor de Hervormingsagenda jeugd 2022-2028 – toen Rijk, gemeenten, zorgaanbieders, cliënten(vertegenwoordigers) en professionals nog samen optrokken.
In de nu aangeboden agenda ‘Onze jeugd verdient beter’ staan de inhoudelijke acties en de voorwaarden waaronder een doorstart kan worden gemaakt voor de verbetering van de jeugdhulp.

Hieronder staat de Agenda Verbetering Jeugdhulp ‘Onze jeugd verdient beter’ en de aanbiedingsbrief aan Rijk en gemeenten.

Documenten
Agenda Onze jeugd verdient beter – agenda verbetering jeugdhulp
220411 Aanbiedingsbrief bij -Onze jeugd verdient beter


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Ieder(in)
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Oproep aan overheid: los gelddiscussie jeugdhulp op en ga aan de slag met verbeteringen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 12 apr 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!