In de afgelopen tien jaar heeft een verdrievoudiging plaatsgevonden

Het aantal mensen met dementie in Nederland stijgt. Naar verwachting zal hun aantal in 2040 zijn verdubbeld. Onder mensen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond is de procentuele stijging nog veel groter. In de afgelopen tien jaar heeft een verdrievoudiging plaatsgevonden. Deze trend zet door. In 2040 wordt onder Turkse en Marokkaanse Nederlanders nogmaals een verdrievoudiging van het aantal mensen met dementie ten opzichte van nu verwacht.  

Dit betekent dat ook steeds meer families te maken krijgen met een partner of ouder met alzheimer of een andere vorm van dementie. Goede informatie over dementie is niet altijd gemakkelijk vindbaar of sluit niet aan bij de behoeften. Dat vraagt om extra aandacht. Met een campagne brengt Alzheimer Nederland hulp en informatie over dementie onder de aandacht bij mantelzorgers en mensen met dementie met een Turkse of Marokkaanse achtergrond.  

Klachten niet herkend  
De ouders van Güleç en haar zus Havva kregen kort na elkaar de diagnoses alzheimer en vasculaire dementie. Güleç vertelt hierover: ‘Mijn vader verdwaalde en verwaarloosde zichzelf. Hij had wel het gevoel dat er iets niet klopte. Maar de huisarts wimpelde de klachten af als ‘spanning gerelateerd’. Toen heb ik geleerd dat je echt goed moet doorvragen.’ Na verschillende onderzoeken bleek de oorzaak dementie. Güleç: ‘De diagnose sloeg in als een bom. Dementie was een ver-van-ons-bed-verhaal. Ik had er op televisie weleens een documentaire over gezien, maar wist niet goed wat het inhield.’   

Informatie en advies in het Turks, Arabisch en Nederlands  
Informatie in meerdere talen, die aansluit bij de Marokkaanse en Turkse cultuur, maakt het makkelijker om dementie te begrijpen en je naaste te helpen. Met de campagne ‘Je staat er niet alleen voor’ biedt Alzheimer Nederland op verschillende manieren hulp en informatie in het Turks, Marokkaans en Nederlands. Zo is er de gratis brochure ‘Dementie? Je staat er niet alleen voor’ die verkrijgbaar is in het Turks, Arabisch en Nederlands. Deze ligt o.a. in de wachtkamer bij de huisarts en is ook online te bestellen. Ook vind je online informatie, ervaringsverhalen en video's.  

Evaringen van anderen  
Dementie is bij iedereen anders, maar één ding geldt voor iedereen: de ziekte verandert je leven. Dat is ingrijpend, voor de hele familie. Güleç:

‘Dat niemand van de zes kinderen onze ouders in huis wilde nemen, stuitte binnen onze Turkse gemeenschap op onbegrip. Maar als dat had gekund, hadden we dat natuurlijk gedaan.’ Güleç deelt de ervaringen van haar zelf en haar familie op dementie.nl. Zo wil zij anderen helpen. Door te laten weten dat je er niet alleen voor staat, dat anderen tegen dezelfde dingen en hetzelfde verdriet aanlopen.  

Kijk voor meer informatie, advies en ervaringsverhalen op dementie.nl/turks, dementie.nl/turkce en dementie.nl/maroc, hier vind je ook brochures en video's in het Turks en Arabisch. 

Bron: Alzheimer Nederland