INGIMAGES

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Stichting Aafje Thuiszorg Huizen Zorghotels (Aafje) in Rotterdam een aanwijzing opgelegd.

Aafje moet maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de kwaliteit en veiligheid van zorg op orde komen.

De aanwijzing geldt voor alle verpleeghuizen van Aafje én alle locaties van Aafje waar mensen zorg krijgen maar zelfstandig wonen. Het gaat hierbij niet om de locaties met geriatrische revalidatiezorg (revalidatiezorg gericht op ouderen).

Wat is er aan de hand?
De inspectie heeft sinds maart 2015 een aantal inspectiebezoeken gebracht aan verschillende locaties van Aafje. Daarbij zag ze telkens tekortkomingen.

De cliëntdossiers waren niet allemaal in orde. Goede en up-to-date cliëntdossiers zijn belangrijk om goede en veilige zorg te kunnen bieden. Ook werd er door het management onvoldoende gestuurd op de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Medicijnen werden bijvoorbeeld niet steeds volgens de regels bewaard en toegediend. Ook waren niet alle medewerkers goed opgeleid voor de doelgroep.

Na de bezoeken en de bevindingen, zijn verbetermaatregelen opgesteld. Maar die zijn niet steeds goed uitgevoerd. En ook niet bij alle locaties.

Waarom legt de inspectie een aanwijzing op?
De inspectie heeft niet genoeg vertrouwen in de verbeterkracht van Aafje. Daarom legt ze nu een maatregel op, in het belang van de cliëntveiligheid. De inspectie wil zien dat Aafje de verbetermaatregelen organisatiebreed neemt. En dat Aafje goed de voortgang monitort en waar nodig bijstuurt.

Met aangekondigde en onverwachte bezoeken blijft de inspectie de voortgang bij Aafje nauwlettend volgen. De zorgaanbieder moet binnen zes maanden voldoen aan de aanwijzing. Gebeurt dat niet, dan kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.

Bron: IGZ

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2021-09-17

Relevante artikelen ...

Veel ouderen extra kwetsbaar door ondervoeding Ondervoeding is al een probleem onder normale omstandigheden voor thuiswonende ouderen van boven de 70 jaar Steeds meer ouderen kampen met ondervoedi... Ouderenzorg Thu, 30 Apr 2020, 09:36:16
Ouderen gezocht voor documentaire ‘Uit Elkaar’ van Frans Bromet Veel hoogbejaarde echtparen worden gedwongen gescheiden omdat een partner moet worden opgenomen in een verpleeghuis Geen enkel oud stel wil gedwongen... Ouderenzorg Fri, 15 Jun 2018, 10:38:35