De inspectie heeft onvoldoende vertrouwen dat de organisatie uit eigen beweging de tekortkomingen zal wegnemen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Pretoria Zorg B.V. (ook wel Avirazorg) en de aan haar gelieerde zorgorganisaties een last onder dwangsom gegeven, omdat zij niet aan de aanwijzing van 23 mei 2019 heeft voldaan. De organisaties  moesten zo snel mogelijk, maar uiterlijk 3 juni 2019, de bestaande cliënten zorgvuldig overdragen aan een andere zorgaanbieder. Dit is niet gebeurd. Eerder werd geconstateerd dat er bij Pretoria Zorg B.V. (Avirazorg) sprake is van structurele tekortkomingen in de geboden zorg. De inspectie heeft onvoldoende vertrouwen dat de organisatie uit eigen beweging de tekortkomingen zal wegnemen.

Wat is er aan de hand
Pretoria Zorg B.V. levert thuiszorg aan cliënten in de provincie Utrecht. De inspectie heeft - gelet op het volledige gebrek aan duidelijkheid en transparantie -  grote zorgen over de kwaliteit van overdracht van de betrokken cliënten. De inspectie droeg Pretoria Zorg B.V. en de aan haar gelieerde organisaties daarom op haar cliënten zorgvuldig over te dragen aan een zorgaanbieder die het vertrouwen van de inspectie geniet. Tot heden heeft Pretoria Zorg B.V. onvoldoende medewerking verleend bij het verstrekken van de benodigde informatie aan de inspectie. De inspectie is hierdoor gehinderd bij haar onderzoek naar de naleving van de aanwijzing en de kwaliteit van de thuiszorg voor kwetsbare cliënten.

Door informatie op te vragen bij cliënten en/of vertegenwoordigers, huisartsen, zorgverzekeraars en overnemende zorgaanbieders kon de inspectie constateren dat er sprake is (geweest) van onzorgvuldige overdracht. Zo zijn cliënten van de ene op de andere dag zonder zorg komen te zitten en zijn cliëntdossiers niet overgedragen.

Hoe nu verder
Pretoria Zorg B.V., Stichtse Zorg B.V., MDO Zorg B.V., Amana Zorg B.V. en Thuiszorg Avira B.V. moeten alle cliënten (alsnog) op een zorgvuldige wijze overdragen aan een andere zorgaanbieder die het vertrouwen heeft van de inspectie. Hieraan is per organisatie een last onder dwangsom verbonden met een maximum van € 20.000. Voor deze last geldt een begunstigingstermijn van één week. Dit betekent dat de zorgaanbieder gedurende één week nog aan de last kan voldoen zonder dat daadwerkelijk een dwangsom wordt verbeurd.

Het Landelijk Meldpunt Zorg van de inspectie is bereikbaar om de cliënten op weg te helpen naar een nieuwe thuiszorgaanbieder. Daarnaast heeft de inspectie direct contact met de huisartsen binnen de regio.

Documenten
Pretoria Zorg B.V. De Meern last onder dwangsom juni 2019 
Stichtse Zorg B.V. Utrecht last onder dwangsom juni 2019
MDO Zorg B.V. Utrecht last onder dwangsom juni 2019
Amanazorg B.V. De Meern last onder dwangsom juni 2019
Thuiszorg Avira De Meern last onder dwangsom juni 2019


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Pretoria Zorg B.V., Stichtse Zorg B.V., MDO Zorg B.V., Amanazorg B.V. en Thuiszorg Avira B.V. krijgen last onder dwangsom
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 01 jul 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!