Veel hoogbejaarde echtparen worden gedwongen gescheiden omdat een partner moet worden opgenomen in een verpleeghuis

Geen enkel oud stel wil gedwongen scheiden – ouderen gezocht voor documentaire ‘Uit Elkaar’ van Frans Bromet

Veel hoogbejaarde echtparen worden gedwongen gescheiden omdat een partner moet worden opgenomen in een verpleeghuis, waar geen mogelijkheid tot partneropname is.

Documentairemaker Frans Bromet gaat hier in de documentaireserie 'Uit Elkaar' voor de publieke TV-zender NTR aandacht aan besteden. Sinds 2014 is het bij wet verboden om echtparen te scheiden, maar helaas blijkt in de praktijk nog steeds dat echtparen vaak niet samen kunnen wonen wegens een tekort aan plekken in verpleeghuizen.

In ons tijdsgewricht is zelfredzaamheid steeds belangrijker geworden. Met name bij de zorg voor ouderen staat voorop, dat zij zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Bejaardentehuizen zijn afgeschaft, de thuiszorg is steeds belangrijker geworden. Oudere echtparen zorgen zoveel mogelijk ook voor elkaar als één van de partners aftakelt door ziekte en ouderdom. Maar die zorg heeft z'n grenzen. Dan moet de hulpbehoevende partner naar een zorginstelling. De gezondere partner blijft dan meestal thuis wonen. Het echtpaar dat bijna levenslang met elkaar heeft opgetrokken, wordt noodgedwongen uit elkaar gehaald. Met alle ongemakken die met het ouder worden samengaan, heeft dit voor beiden vaak grote gevolgen.

Het blijkt dat er veel te weinig appartementen beschikbaar zijn in verpleeghuizen voor de opvang van echtparen. Tijdens dit onderzoek wordt duidelijk dat de ouderenzorgsector eigenlijk helemaal niet bekend is met dit probleem. Aangezien de vergrijzing de komende twintig jaar nog behoorlijk zal toenemen, lijkt het ons van belang om in een documentaire op humane wijze aandacht te vragen voor dit gegeven.

De redactie van Bromet zoekt echtparen die op zoek zijn naar een plek in een verpleeghuis om samen oud te worden maar voor wie deze zoektocht haast onmogelijk lijkt. Of naar echtparen die al gedwongen gescheiden wonen. Via hun ervaring hopen wij een duidelijk beeld te krijgen hoe de actuele situatie is.

Herkent u zich in dit verhaal? Kent u in uw buurt ouderen die voor deze drempel staan en moeite hebben met het vinden van een echtparenwoning voor henzelf of voor iemand in uw omgeving? Of gaat u zich binnenkort oriënteren op een echtparenwoning en daarmee dit gehele, ingewikkelde proces doorlopen? Dan zou redacteur Sjoerd de Vries heel graag uw verhaal horen!

U kunt uw ervaring met hem delen door een e-mail te sturen naar het volgende e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of bel Sjoerd 06-54 750 177.

Sjoerd de Vries
Voor &Bromet & NTR
www.enbromet.nl
www.ntr.nl/


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Sjoerd de Vries
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: OPROEP Geen enkel oud stel wil gedwongen scheiden – ouderen gezocht voor documentaire ‘Uit Elkaar’ van Frans Bromet
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 15 jun 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!