Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel met het Panel Verpleging & Verzorging

Verpleegkundigen die de indicatiestelling voor wijkverpleging bij cliënten uitvoeren, voelen zich over het algemeen competent om dit te doen. De meeste verpleegkundigen en verzorgenden die zelf niet indiceren, vinden dat de indicatiestelling van hun collega’s over het algemeen aansluit bij de zorgvraag van cliënten. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel met het Panel Verpleging & Verzorging.

Sinds 2015 indiceren wijkverpleegkundigen zelf de benodigde zorg voor cliënten die thuis wonen. Zij brengen daarbij zorgvuldig de zorgvragen van cliënten in kaart en besluiten vervolgens wat de best passende zorg is. Het is belangrijk dat zij dit op een transparante en eenduidige manier doen, zodat alle cliënten gelijke toegang hebben tot zorg die noodzakelijk is.

Driekwart wijkverpleging tevreden over geïndiceerde zorg
Van de verpleegkundigen en verzorgenden die zelf niet indiceren is driekwart (75%) positief over de indicaties die hun collega’s geven. Zij vinden dat de indicatiestelling over het algemeen goed aansluit bij de zorgvraag van hun cliënten. Een kwart (25%) vindt deze aansluiting redelijk.

Wijkverpleegkundigen voelen zich competent om zorg te indiceren
Het overgrote deel van de wijkverpleegkundigen (91%) voelt zich in hoge mate competent om de indicatiestelling uit te voeren. Om hen te ondersteunen bij de indicatiestelling zijn verschillende documenten ontwikkeld. Wijkverpleegkundigen die deze documenten gebruiken voelen zich vaker competent in het indiceren dan degenen die dat niet doen. Toch worden de ondersteunende documenten lang niet altijd gebruikt door praktiserende verpleegkundigen. Een grote groep weet niet van het bestaan af en ook zijn meerdere verpleegkundigen niet tevreden over de ondersteuning die de documenten bieden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Wijkverpleging grotendeels tevreden over indicatiestelling
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 21 feb 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!