Omdat het budget jaarlijks groeit, neemt dit bedrag elk jaar flink toe

In het Hoofdlijnenakkoord wijkverpleging 2019-2022 zijn afspraken gemaakt over het budgettair kader voor de wijkverpleging. Sinds de wijkverpleging vanuit de Zorgverzekeringswet wordt gefinancierd, wordt het budgettair kader niet geheel gebruikt. Omdat het budget jaarlijks groeit, neemt dit bedrag elk jaar flink toe. Er wordt daarom €340 miljoen overgeheveld naar de Wlz; tegelijk wordt een investeringsregeling voor de wijkverpleging in het leven geroepen van €60 miljoen.

Overheveling niet besteed budget wijkverpleging naar Wlz
VWS heeft onderzoek laten doen naar de oorzaken van deze toename, dat eind vorige week is gepubliceerd. Dit onderzoek heeft mechanismen aannemelijk kunnen maken, maar niet eenduidig kunnen verklaren of oorzaken kunnen aanwijzen die vragen om bijstelling in het (zorginkoop)beleid. VWS heeft daarom besloten om een groot deel - €340 miljoen - van dit niet bestede budget structureel over te hevelen naar de Wlz, waar grote tekorten zijn. Het gaat om €340 miljoen.

Investeringsregeling wijkverpleging
Het voorstel om een groot deel van het niet besteedde budget van dit kader over te hevelen naar de Wlz, heeft geleid tot een discussie tussen de HLA-partijen. Het is namelijk een inbreuk op het HLA, alhoewel het in de begrotingssystematiek van VWS begrijpelijk is dat een tekort eerst wordt opgelost met overschotten elders in de begroting.

ActiZ heeft daarbij duidelijk gemaakt dat echt geïnvesteerd moet worden in de wijkverpleging, gelet op de opgave die voor ons ligt. Daarom heeft VWS tegelijk met de overheveling van €340 miljoen naar de Wlz, tevens €60 miljoen vrijgemaakt voor een investeringsregeling voor de wijkverpleging.

Deze nieuwe regeling gaat al 2020 in. Voor 2020 wordt deze grotendeels ingericht als een SET Covid Wijkverpleging. Argumenten hiervoor zijn de vele afgewezen aanvragen voor de SET Covid bij zorgaanbieders van wijkverpleging. Daarnaast speelt mee dat voor 2020 gebruik gemaakt moet worden van een al bestaande regeling om deze snel operationeel te hebben. Naar verwachting wordt deze 1e helft juli open gesteld. Voor de besteding voor 2021 en verder vindt nog overleg plaats. ActiZ zal u uiteraard op de hoogte houden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Investeringsregeling wijkverpleging van 60 miljoen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 16 jun 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!